Rath: Já a utéct? Žalobce je pod tlakem a vymýšlí si

Praha – David Rath odmítá, že by měl v zahraničí skryté finanční prostředky a že by chtěl po včerejším propuštění z vazby uprchnout. Někdejší středočeský hejtman to uvedl v rozhovoru pro Události, komentáře. Na Rathovo zázemí v cizině opakovaně upozorňuje státní zástupce Petr Jirát, který proto nesouhlasil ani se soudním rozhodnutím, jež Rathovi otevřelo brány ruzyňské věznice. Podle exhejtmana si ale jeho zahraniční zázemí vymyslel.

Jako výrazná tvář sociální demokracie a stínový ministr zdravotnictví vystoupil David Rath v České televizi naposledy 11. května 2012 v nedělních Otázkách Václava Moravce. Jednalo se o jeho poslední návštěvu Kavčích hor, o tři dny později ho zatkla policie. Když dnes večer zasedl ve studiu Událostí, komentářů, šlo o jeho první vystoupení ve studiu České televize po osmnácti měsících ve vazbě. Zatímco loni v květnu hovořil o zdravotnictví, tentokrát hájil svou pozici v rozsáhlé korupční aféře – a vyvracel především obavy, že by měl uprchnout.

„Není jediný důvod, proč utíkat, zapírat. Nemám žádné zahraniční účty a žádný majetek v zahraničí,“ prohlásil s tím, že se to ale těžko vyvrací. „Těžko někomu vyvrátím, že něco není, že nemám v cizině ani prostředky, ani zázemí a že neuteču. Je vidět, že náš stát je spíš policejním státem, když státní zástupce používá tuto nelogickou zkratku.“

Podle dozorujícího žalobce Petra Jiráta totiž z odposlechů, které patří ke spisu, vyplývá, že David Rath má připravenou půdu na útěk do zahraničí. „Ve spise jsou indicie týkající se jeho různých návštěv v zahraničí, co víme konkrétně, komentovat nemůžu a nebudu,“ uvádí Jirát. „Ve svých návrzích jsem opakovaně upozorňoval soud na to, že pan doktor Rath má nepochybně ukryté finanční prostředky v cizině a udělá všechno pro to, aby se za nimi mohl dostat a aby si je mohl užívat,“ prohlásil. Za mřížemi byl exhejtman právě kvůli obavě, že by mohl utéct nebo se vyhýbat trestnímu stíhání.

Rath: Půl roku mě odposlouchávali, tak kde jsou důkazy o kontě v cizině?

Proti usnesení vrchního soudu, který včera Ratha z vězení pustil, ovšem neexistuje dovolání. Sám Rath označil možný útěk už včera za absurdní a dnes odmítl i Jirátova slova o zahraničním zázemí. „Úplně si to vymyslel. Nejspíš je pod nějakým tlakem. Půl roku jsem byl odposloucháván, byly provedeny domovní prohlídky jak u mě doma, tak v mých kancelářích a nikde nikdo nenašel žádný, byť nepřímý doklad nebo důkaz, že mám něco v zahraničí,“ prohlásil Rath.

Rath na svobodě: V pořadí čtvrté stížnosti Davida Ratha vyhověl pražský vrchní soud včera a z vazby ho propustil po osmnácti měsících. Věznici v pražské Ruzyni opustil někdejší středočeský hejtman krátce po třetí hodině. Žalobci ho viní ze zmanipulovaných veřejných zakázek (mj. při opravě zámku Buštěhrad); obžaloba označuje někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera, exposlance Petra Kotta za organizátory korupce kolem tendrů ve Středočeském kraji. Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky. Obvinění čelí i osm šéfů a manažerů firem, kteří se prý na manipulování zakázek podíleli. Samotnému exhejtmanovi hrozí až 12 let vězení.

Státní zástupce Petr Jirát
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Rath má za to, že jeho případ je výsledkem snahy zbavit se nepříjemného opozičního řečníka v parlamentu. „Spoustě lidí jsem pil krev. Byl jsem takový jako atraktivní terč. Byl jsem parlamentní politik a soustředil jsem se na vystoupení ve sněmovně spíš než na nějaké zákulisní intriky,“ řekl Rath. Některé projevy ale podle něj negativně hodnotili vládní politici. „To mohl být motiv zbavit se mě a zastrašit ostatní,“ dodal. Podle Ratha je důkazem to, že „už nikdo ve sněmovně takto ostře nevystupuje“.

Někdejší hejtman zároveň nadále trvá na tom, že je nevinný. „Člověk se v životě dopustí spousty věcí. Ve smyslu obžaloby se cítím být nevinný,“ uvedl. „Ze znaleckých posudků a z výpovědí svědků je jasné, že žádná zakázka nebyla předražena, všechny byly za ceny obvyklé nebo nižší. Jsem přesvědčen, že celý proces je od začátku nestandardní, plný různých manipulací včetně manipulací s odposlechy.“

Rath: Soudce v mém případu vidí šanci udělat kariéru

Již odpoledne v rozhovoru pro ČTK Rath komentoval i soudce Roberta Pacovského, který bude jeho kauzu rozhodovat; podle exposlance bere projednání kauzy jako příležitost ke kariérnímu postupu. „Dělá to na mě dojem, že si zatím nedokázal vybudovat nadhled nezávislého soudce. Nechával mě ve vazbě bez důvodu, respektive to byly důvody umělé,“ uvedl Rath a naznačil, že soudce může být podjatý kvůli tomu, že podléhá negativní atmosféře ve společnosti, která je znechucená korupcí.

Podmínky propuštění z vazby Rath dosud nezná. „Ještě jsem žádný dopis nedostal, tudíž nevím, jaké podmínky jsou, ale předpokládám, že podmínkou je, že nemám nikam cestovat a mám se zdržovat víceméně v místě bydliště, což činím.“

Politolog Lukáš Jelínek: „David Rath selhal v okamžiku, kdy získal možnost realizovat svoje zadání, svou politickou moc. Ukazuje se, že nikdo z žádné politické skupiny není a priori imunní ke svodům, které mohou vyplývat z nabyté exekutivní moci, jakou má například krajský hejtman. Ti, kteří velmi brilantně kážou z parlamentních tribun nebo televizních obrazovek o morálce, jsou často černou skříňkou, do které nevidíte.“