Soud pustil Ratha na svobodu, ve vazbě byl 18 měsíců

Praha - Vrchní soud v Praze vyhověl stížnosti Davida Ratha obžalovaného z korupce a propustil ho z vězení. Brány ruzyňské věznice opustil krátce po třetí hodině a v doprovodu svých advokátů zamířil do Hostivice, kde na náměstí uspořádal setkání s novináři. Podle soudu už pominuly obavy z toho, že by se mohl vyhýbat hlavnímu líčení. Proti usnesení neexistuje dovolání. Exposlanec byl za mřížemi od loňského května, ve vazbě tak strávil 18 měsíců. Za zmanipulované veřejné zakázky mu hrozí až 12 let vězení. Z tria hlavních obžalovaných nyní zůstává ve vazbě pouze Petr Kott. Jeho advokát Tomáš Sokol ale už o propuštění svého klienta z vazby znovu požádal. Co řekl Rath novinářům si můžete přečíst zde.

Ratha z vazby vyzvedli jeho advokáti. Do areálu věznice zajeli autem. Advokát Jakub Ortman to v rozhovoru pro Českou televizi označil za velmi netradiční: „To jsem ještě nezažil, vazebně stíhaná osoba opouští brány věznice východem. Je to výjimka, kterou musel udělit ředitel věznice. Zřejmě má zamezit kontaktu Ratha s veřejností.“

Obsah rozhodnutí vrchního soudu Rathovi advokáti zatím neznají, bude jim doručeno v následujících dnech. Propuštění Ratha podle jeho obhájce Adama Černého nebude mít na proces žádný vliv. Advokáti se ale s exposlancem nyní mohou jednodušeji spojit. „Obhajobě se v tomto směru velmi uleví,“ uvedl Černý. Podle Ortmana Rath zřejmě využil možnosti předběžného opatření, které platí jen několik měsíců a může nahradit vazbu. Obviněný se v takovém případě musí obvykle zdržovat v určitém místě, odevzdat cestovní doklad nebo například dokládat své příjmy.

Žalobce se stále obává, že Rath uprchne

„Samozřejmě pokud taková omezení jsou, tak jsem připraven se všem stoprocentně přizpůsobit,“ prohlásil Rath na brífinku v Hostivici. Spoluobviněná Kateřina Pancová, kterou soud pustil z vazby už v září, se například musí hlásit Probační a mediační službě dvakrát v týdnu - v pondělí a ve čtvrtek. Soudu musela odevzdat i cestovní pas a bez souhlasu dohlížejícího úředníka se nesmí přestěhovat.  

Proti usnesení soudu neexistuje dovolání. Státní zástupce Petr Jirát ale Ratha z vazby pustit nechtěl, obává se útěku. Na telefonáty po verdiktu soudu nereagoval, podle informací České televize ale situaci řešil s nadřízenými. „Domnívám se, že by samozřejmě nemusel uprchnout okamžitě, ale že si počká na verdikt soudu, a pokud by byl pro něj nepříznivý, tak ta cesta už bude připravená,“ prohlásil Jirát na začátku října. Rath ale dnes spekulace o útěku odmítl: „Mám zde rodinu, malé děti, otce. Představa, že bych se někde ukrýval, je nesmyslná.“ 

Policie Ratha zadržela loni v polovině května v Rudné u Prahy, když odcházel ze schůzky s dalšími následně obviněnými, někdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a exposlancem Petrem Kottem. Rath nesl v rukou krabici, o které tvrdil, že je v ní víno. Když ji ale policista otevřel, byla plná bankovek - podle policie obsahovala celkem sedm milionů korun. Krátce po Rathovi zadrželo policejní komando také Kotta s Pancovou.

Žalobce v kauze Rath viní celkem 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji, na které přispívala Evropská unie. Týkaly se modernizací nemocnic, oprav zámku Buštěhrad nebo gymnázia v Hostivici. Hlavním důkazem jsou policejní odposlechy. Na základě nich žaloba tvrdí, že se předem domlouvaly vítězné firmy v tendrech, což provázela korupce. Vše údajně organizovala Pancová a Kott. Ten byl dříve také poslancem a ředitelem středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Rath podle žalobce o manipulacích věděl coby hejtman kraje a dělil se s dvojicí lékařů o úplatky.

V kauze se od srpna koná u Krajského soudu v Praze proces. Další jednání je naplánované na prosinec. Hlavní líčení je nařízené do února příštího roku. Je ale pravděpodobné, že bude pokračovat i v dalších měsících. Advokáti 11 obžalovaných chtějí předvolat další svědky a budou vyžadovat znalecké posudky.