Únik fenolu v Děčíně má druhou oběť, zraněný muž v nemocnici zemřel

Zemřel muž, který utrpěl vážné zranění při úniku fenolu v děčínské chemičce. Jde o druhou oběť dubnové havárie, první otrávený člověk zemřel po pár hodinách.

Již krátce po neštěstí, které se stalo v děčínské chemičce Chemotex koncem dubna, upozorňovali lékaři na kritický stav muže, který po otravě fenolem skončil na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v městské nemocnici. Selhávaly mu životní funkce a naživu jej udržovaly přístroje.

Nyní zemřel. „Během uplynulého víkendu došlo u pacienta k opakovanému selhávání životních systémů. V důsledku toho se jeho stav prudce zhoršil a muž bohužel zemřel,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký.

  • Jedovatá bezbarvá látka s dehtovým zápachem známá jako kyselina karbolová, karbol, benzenol. Chemický vzorec fenolu je C6H5OH.
  • Používá se k výrobě umělých hmot, nylonu nebo epoxidových lepidel. Vyrábí se z něj ale také kosmetika, léčiva nebo chemická čistidla. V minulosti sloužil jako dezinfekce.
  • Fenol není těkavý, je ale pro člověka toxický. Má leptavé účinky na všechny tkáně v těle. Do těla se snadno vstřebává kůží a plícemi. Poškozuje játra a ledviny a také dýchací a oběhový systém. Fenolové injekce používali za druhé světové války nacisté k zabíjení.

K úniku fenolu došlo 26. dubna, jeden člověk zemřel v nemocnici téhož dne, nyní tedy má havárie dvě oběti. Zranění utrpělo dalších patnáct lidí, sedm z nich skončilo v nemocnicích.

Fenol, který při zásahu kůže může způsobit velmi vážné poleptání, do kanalizace ani povrchových vod neunikl a nedostal se ani mimo chemičku.

Případ vyšetřují krajští kriminalisté pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Příčinu neštěstí policie zatím nezná, čeká na znalecké posudky. Případem se zabývá také Státní úřad inspekce práce.