Konkurence mezi exekutory je protiústavní, míní část senátorů. Chtějí zavést místní příslušnost

Skupině 25 senátorů se nelíbí, že si věřitelé mohou vybrat k vymáhání pohledávky kteréhokoli exekutora. Napadli u Ústavního soudu ustanovení exekučního řádu, které tento stav určuje, uvedl za senátory Miroslav Nenutil (ČSSD). Pokud by soud návrhu na zrušení části zákona vyhověl, měla by se podle senátorů zavést místní příslušnost exekutorů. Dlužníkům by se tím mohly snížit náklady na vymáhání jejich dluhů.

„Exekutor je v podstatě soukromá osoba, která je závislá na množství a objemu exekucí. Jak potom ve svém rozhodování může být naprosto nestranný?“ uvedl Nenutil. Konkurenční prostředí mezi exekutory je podle navrhujících senátorů v rozporu s ústavním pořádkem.

„Skončí boj soudních exekutorů o oprávněné a jejich exekuce, skončí soutěž exekutorů o to, který úřad bude mít nejvíce exekucí. Soudní exekutoři se budou věnovat vedení svých úřadů, nikoliv obchodování na pomyslném trhu s exekucemi,“ míní Nenutil.

Skupina senátorů očekává, že pokud Ústavní soud podnětu vyhoví, do zákona se zavede i pravidlo, že pokud bude mít jeden dlužník více nesplácených dluhů, bude je vymáhat jediný exekutor.

Konkrétně navrhli zrušení ustanovení, podle kterého „exekuci vede ten exekutor, kterého v exekučním návrhu označí oprávněný a který je zapsán v rejstříku zahájených exekucí“. Podnět podepsalo 25 členů horní komory z několika stran.

Zavedení místní příslušnosti exekutorů navrhoval Senát v novele exekučního řádu v minulém sněmovním volebním období. Dolní komora předlohu do voleb neprojednala, a ta tak „spadla pod stůl“.

Exekutorská komora návrh přivítala

Návrh senátorů přivítalo vedení Exekutorské komory, které, jak uvedlo, o zavedení teritoriality samo dlouhodobě usilovalo. „Jsme tedy rádi, že konečně nejsme na prosazení místní příslušnosti sami, jelikož i přes aklamace předešlé vlády se v jejích řadách nenašel silný zastánce prosazující takto zásadní změnu,“ sdělil člen prezidia komory Martin Tunkl.

„V případě, že se návrh podaří prosadit, rádi se budeme podílet na legislativním procesu tak, aby úprava exekučního řádu proběhla hladce. Věříme, že místní příslušnost by umožnila stabilizovat exekuční prostředí,“ uvedl Tunkl.

Exekuci čelí podle posledních údajů bezmála desetina Čechů starších patnácti let. V celkových číslech se jedná o 836 tisíc lidí, přičemž za poslední rok jich o 31 tisíc přibylo. A navzdory hospodářské konjunktuře hlásí zhoršení hned dvanáct ze čtrnácti krajů.

Nejlepší je situace na Vysočině a ve Zlínském kraji, kde má exekuci zhruba šest procent obyvatel starších patnácti let. Nejpostiženější je naopak území někdejších Sudet – vedle Bruntálska především podkrušnohorské regiony.

Podíl osob v exekuci za rok 2017 (%)
Zdroj: mapaexekuci.cz