Razie ÚOOZ byla podle Rittiga výsledek boje silových skupin

Monako/Praha – Vlivný český lobbista Ivo Rittig považuje současné policejní vyšetřování spojené s kauzou Nagyová za výsledek konkurenčního boje mezi vlivnými podnikatelskými skupinami. Rittig, kterého policie podezřívá z manipulace veřejnými zakázkami, to uvedl v rozhovoru pro Českou televizi. Zároveň informoval o tom, že v reakci na červnovou razii ÚOOZ ruší své kanceláře v centru Prahy. Druhou část exkluzivního rozhovoru s Rittigem přinesou nedělní Události ČT.

Rozsáhlá razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) proběhla v Praze a na dalších místech republiky v polovině června, primárně cílila na prorůstání podnikatelských struktur do chodu hlavního města. Jednou z osob, na které policie zacílila, byl i lobbista Ivo Rittig. Policie ho podezřívá, že spolu s lobbistou Romanem Janouškem, podnikateli Peterem Ďuricou, Jiřím Tomanem a bývalým státním zástupcem Liborem Grygárkem manipuloval s veřejnými zakázkami a ovlivňoval vyšetřování některých kauz.

Sám Rittig to ovšem v rozhovoru pro Českou televizi odmítl. „V mém příběhu jsem spojován s lidmi, které jsem nikdy neviděl. S panem Janouškem jsem se za poslední dva roky viděl jednou a s Panem Grygárkem asi třikrát,“ podotknul.

Zaváhal i nad prací policistů; razie, která v červnu zacílila i na jeho dům na pomezí Vinohrad a Vršovic, podle něj vzešla ze silového pnutí uvnitř pražských podnikatelských skupin. „Určitá skupina lidí začíná problematizovat obchodní případy některých dalších skupin, ať už se to jmenuje konkurenční boj, nebo ať už se to jmenuje zakázka na objednávku,“ prohlásil.

Stejně jako Janoušek potom odmítl, že by desítky kilogramů zabaveného zlata a 120 milionů korun patřily jemu: „Co se týká objeveného zlata a peněz, tak samozřejmě ani zlato ani peníze nejsou moje.“

Rittig: Že jsem v Monaku, neznamená, že utíkám

V době razie se Rittig nenacházel v Česku, dlouhodobě pobývá v Monaku, kde má osmým rokem trvalé bydliště. V Česku podniká minimálně a po nedávné policejní prohlídce se stahuje i ze svých kanceláří v centru Prahy. Sídlo bude mít u svých advokátů. „I tyto události měly za následek, že tam končím,“ říká. Monako ovšem za svůj úkryt nepovažuje. „Zkrátka tady žiju a je to 1 300 kilometrů od Prahy. V žádném případě to nelze charakterizovat jako útěk před policií, kdo chce, tak mě najde.“

Rittig dosud nebyl obviněn z žádného trestného činu, policie ho ještě ani nevyslechla – musela by za ním do Monaka. Tvrdí ale, že Rittigovo bydliště nebude mít na vyšetřování kauz žádný vliv a také samo ministerstvo spravedlnosti říká, že nemá problém s monackými orgány spolupracovat, a to jak při vydávání hledaných lidí, tak s poskytováním informací.

Případy spojované s Ivo Rittigem:

Policie Rittiga prošetřuje také kvůli zakázce na zpracování etického kodexu v Lesích ČR, za kterou lobbistova firma inkasovala 1,5 milionu. Podle protikorupčního fondu potom měla pražská nemocnice Na Homolce nevýhodně pronajmout jedné z firem napojených na Rittiga sklad na léky a přijít tím o stamiliony korun. „Jako Ivo Rittig prohlašuju, že nestojím za žádnou firmou nebo aktem, který by obchodně nebo jakkoliv zasahoval do dění na Homolce,“ říká sám lobbista. „Dokonce jsem kvůli tomu na Homolku přestal chodit a raději se chodím léčit do jiné nemocnice.“

Kriminalisté se o Rittiga už delší dobu zajímají i kvůli údajnému tunelování pražského dopravního podniku.

Reportáž o Ivo Rittigovi (zdroj: ČT24)