Politolog: Část lidí vzala volby jako obranu demokracie. Bojí se návratu období Brežněva

Štěch: Volby jsou reakcí na to, jak Zeman pět let vládne (zdroj: ČT24)

Prezidentské volby pojala část lidí jako obranu demokracie. Podle politologa Michala Klímy mají obavu, aby se země nevrátila k autoritářskému systému. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Podle předsedů obou komor parlamentu Milana Štěcha (ČSSD) a Radka Vondráčka (ANO) byly volby referendem o Miloši Zemanovi.

„Po 28 letech je tu obava z toho, že může dojít ke zvratu k předlistopadovým poměrům. Ne, že se vrátíme ke komunistickému systému, ale k nějakému autoritářskému systému, že se změní zahraničněpolitická orientace této země,“ komentoval prezidentskou volbu politolog z Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma.

Určitá část společnosti proto podle Klímy vzala prezidentské volby jako osudové a na obranu demokracie. „Ožily určité obrazy z pozdně brežněvovského období, kdy vládla určitá gerontokracie vyvolených, kteří si mohli dělat, co chtěli… Ještě k tomu se nerespektují základní pravidla politické hry, která jsou dána v ústavě,“ řekl v OVM.

Ostatně i premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu Zemanovi doporučil, aby před druhým kolem volby jasně deklaroval, že nechce orientaci země na východ a že do Ruska a Číny jezdí jen proto, aby podpořil české podnikatele. V neděli navíc v televizi Prima dodal, že by se Zeman měl zbavit i kancléře Vratislava Mynáře a svého poradce Martina Nejedlého. 

Štěch: Babiš vrazil Zemanovi kudličku do zad

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) k tomu v OVM poznamenal, že tím Babiš vrazil Zemanovi kudličku do zad. „Věřilo se, že Miloš Zeman vyhraje v prvním kole. Andrej Babiš na to silně vsadil a hodně tomu pomáhal, a ejhle, ono to nedopadlo. Tak Andrej Babiš, typicky pro něj, okamžitě během několika minut zareaguje. To bylo to vystoupení, kde vrazil Zemanovi takovou malou kudličku do zad,“ řekl Štěch. 

Výsledky volby jsou pak podle předsedy Senátu reakcí na to, jak Zeman pět let na Hradě působil, jaký styl politiky zvolil a jak ji praktikoval. „I lidé, kteří před pěti lety Zemana volili, mi říkali, že už ho volit nebudou z důvodů, které jsou všeobecně známé,“ dodal Štěch.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) ale považuje za škodu, že kampaň před volbou byla nesená v duchu antiZeman: „Přijde mi to trochu málo. Mrzí mě, že se neobjevila jiná osobnost, která by pozitivními tématy sama za sebe válcovala kampaň.“

Tím, že se ale Zeman předvolební kampaně neúčastnil, podle Vondráčka sám antizemanovské postoje posílil.

K doporučením Babiše, které dal nyní Zemanovi, pak Vondráček uvedl, že šéf ANO účelově nezměnil názor. „Říká to, co si myslí. Vždy takový bude. Je to názor a řekne ho do éteru. Zase se navzdory různým komentářům ukáže, že žádný mocenský pakt (mezi Babišem a Zemanem – pozn. red.) není. Jsou to dvě individuality, které spojuje společný zájem.“