Sněmovnu čeká boj o podobu rozpočtu. Navrhované přesuny se blíží 60 miliardám

Události ČT: Sněmovna začne jednat o rozpočtu na rok 2018 (zdroj: ČT24)

V úterý začne sněmovna posuzovat státní rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem 50 miliard korun. Zatímco budoucí premiér Andrej Babiš (ANO) chce stejně jako pravděpodobná ministryně financí Alena Schillerová změn co nejméně, strany ve sněmovně navrhují přesuny výdajů za téměř šedesát miliard.

„Stávající koalice by měla podpořit rozpočet takový, jaký je. Neměla by dělat nějaké velké změny,“ uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Myslí tím i dodržení plánovaného schodku 50 miliard korun.

„Ráda bych udržela ten rozpočet, jak byl navržen, ale je to otázka dalších debat,“ dodává Alena Schillerová, která v polovině prosince zřejmě nahradí současného ministra financí Ivana Pilného (ANO). Hned v prvních dnech ji bude čekat klíčový úkol: obhájit ve sněmovně státní rozpočet.

Už teď je jasné, že to v dolní komoře nebude mít s udržením současné podoby státního rozpočtu jednoduché. Ve sněmovně rozpočet na příští rok sice podporuje odcházející koalice hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL, která má mírnou většinu 103 poslanců, ale miliardové přesuny požadují i oni. Hnutí ANO třeba navrhuje přidat miliardu na sport.

Od sněmovních stran přišly před prvním čtením rozpočtu celkem požadavky na přesuny za víc než 56,3 miliardy korun a toto číslo ještě zřejmě vzroste.

Návrh státního rozpočtu na rok 2018
Zdroj: ČT24

ČSSD a lidovci navrhují víc peněz pro sociální služby, mezi které patří například péče o seniory nebo o nemocné. Podporu pro to mají i u komunistů. „V sociálních službách je to navýšení kolem 3,5 miliard korun na 15 miliard,“ přiblížil člen sněmovního rozpočtového výboru Roman Onderka (ČSSD).

„Navýšení přibližně tří miliard v sociální oblasti je důležité proto, aby sociální služby mohly fungovat v nezměněné výši jako v letošním roce,“ podotkl další člen výboru Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Komunisté by jako realistické viděli dvě miliardy, uvedla šéfka výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

Piráti by dali 1,5 miliardy na vysoké školy. „Myslíme, že by se podmínky doktorandů měly výrazně zlepšit, aby se studenti vysokých škol mohli doktorskému studiu věnovat naplno,“ řekl člen výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Hnutí STAN by pak rádo přesunulo rovnou 15 miliard na platy učitelů. „Pro nás je investicí do budoucnosti navýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy,“ vysvětlila Věra Kovářová (STAN), která rovněž zasedá ve výboru.

ODS i TOP 09 chtějí schodek snížit

Většina ze sněmovních stran ale zatím neříká, odkud by peníze na své plány přesunula, aby nezvýšila rozpočtový schodek. Jeho snížení navrhuje pravicová opozice. Zatímco ODS by ráda zmenšila navržený 50miliardový schodek o 10 miliard, TOP 09 dokonce o 20 miliard. Podle člena výboru Miroslava Kalouska (TOP 09) bude jeho strana navrhovat vrácení rozpočtu vládě.

Strany tvrdí, že se chtějí vyhnout rozpočtovému provizoriu. To by nastalo, kdyby žádný návrh rozpočtu neprošel. Poslanci začnou státní rozpočet na rok 2018 definitivně schvalovat 19. prosince. Pokud nejdůležitější zákon projde, poputuje přímo k prezidentovi. Senátoři o rozpočtu nerozhodují.

  • Stát počítá, že v roce 2018 vybere 1,315 bilionu korun. Utratit ale chce o 50 miliard vyšší částku. V posledních pěti letech česká vláda hospodařila na dluh opakovaně. Výjimkou byl rok 2016, kdy rozpočet skončil 62 miliard v plusu. S deficitem se ale znovu počítalo v roce 2017 a v plánu je i pro rok 2018.
  • Trvale rostou například výdaje na platy státních zaměstnanců. Rozpočet na rok 2018 počítá se sumou přes 186 miliard korun – zhruba o 24 miliard vyšší než o rok dříve. Největší položkou státního účtu jsou důchody. Ty mají od ledna 2018 vzrůst o průměrných 475 korun a celkem stát vyjdou na 434 miliard korun.