Pilný: Rozpočet včetně peněz z EU by mohl skončit v plusu do 10 miliard

Otázky Václava Moravce s ministrem financí Ivanem Pilným (zdroj: ČT24)

Letošní státní rozpočet by mohl při započtení peněz z EU skončit v přebytku do deseti miliard korun, bez financí z fondů EU pak s deficitem okolo deseti miliard korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce tento odhad uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Letošnírozpočet včetně peněz z EU přitom vláda schválila se schodkem 60 miliard korun.

„Můj odhad je, pokud to očistíme od těch evropských peněz, že bychom mohli skončit v mírném deficitu možná tak deset miliard. Se započítáním evropských peněz můžeme být i v mírném přebytku,“ uvedl Pilný. Počátkem října odhadoval, že rozpočet za celý letošní rok bez zahrnutí peněz z EU by mohl skončit ve schodku zhruba 20 miliard korun.

Ke konci října přebytek státního rozpočtu stoupl na 26,5 miliardy korun ze zářijových 17,4 miliardy korun. Loni v říjnu skončilo hospodaření státu v přebytku 98,3 miliardy korun. Za meziročním zhoršením stojí ale především nižší příjmy z EU ve srovnání s loňským rokem.

Příjem peněz z EU klesl ke konci října meziročně o 79,5 miliardy korun. Po očištění příjmů i výdajů o evropské peníze skončil rozpočet letos ke konci října v přebytku 16,8 miliardy korun, zatímco loni ke konci října to bylo 13,5 miliardy korun, uvedlo ministerstvo financí.

Pilný upozornil také na to, že na začátku listopadu nastalo plošné zvýšení platů, což se na letošním hospodaření státu rovněž projeví. Loni skončil rozpočet přebytkem 62 miliard korun. 

Saldo státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Šéf státní kasy: EET může za rok přinést pět miliard

Elektronická evidence tržeb podle něj přinesla letos do konce září do státního rozpočtu na DPH 3,2 miliardy korun a za celý rok to má být okolo pěti miliard korun. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy byl však vyšší výběr daní způsobený spíše ekonomickým růstem a vyšší spotřebou, EET k tomu podle něj přispělo jen malou měrou.

Ministr financí však uvedl, že nejde o odhady, ale o přesná čísla, která vychází ze srovnání toho, jak vypadal výběr daní před rokem a jak nyní. „Je pravda, že ekonomika roste a spotřeba také, ale čísla výběru daní to vysoce předstihují. To číslo, které je uvedené (něco mezi 4–5 miliardy korun) vyplývá z analýzy čísel, které tam jsou. My si to tedy jen nemyslíme, my víme, kolik to přineslo,“ konstatoval.

Fiala z SPD: Málo investujeme

Místopředseda SPD Fiala také upozornil na to, že se ve státním rozpočtu snižují investiční výdaje, protože se málo staví: „Pokud je hospodářský růst tažen jen osobní spotřebou, tak to není pro budoucnost dobré, potřebujeme více investovat, více peněz dávat do stavebnictví.“ 

Proto také SPD má dvě zásadní výtky směrem k navrhovanému rozpočtu na příští rok, který vláda poslala do Poslanecké sněmovny. První jsou již zmíněné investiční výdaje, které podle Fialy každoročně klesají. „Velká výhrada je i neustále rostoucí státní správa. Ta spotřebovává neuvěřitelné množství finančních prostředků. Státní správa finančně požírá sama sebe,“ uvedl.

Pilný kontroval, že investiční a kapitálové výdaje v souvislosti se státním rozpočtem od roku 2014 rostou a vyrostly i v rozpočtu pro rok 2018 z 52 na 57, 4 miliardy. „A to mluvíme o investicích ze státního rozpočtu, ne z evropských fondů,“ upozornil.

Co se týká nárůstu státní správy, tak podle Pilného je přijatý služební zákon absurdní a dává přednost kvantitě nad kvalitou. Navíc upozornil, že sestavovaný rozpočet byl volební. „Tahle vláda nemá žádnou prioritu, nebo jich je tolik, že ani neexistují. Přibývají výdaje, které pak neumožnují investovat,“ uvedl.

Peníze jsou pořád levné, já bych si i půjčoval. To by se ale vláda musela zaručit, že je proinvestuje, a ne sní. Tak jako se dosud dělo. A to není vina jen téhle vlády, to dělala každá.
Ivan Pilný

Pilný: Je na čase udělat novelu zákona o EET

Vláda v pondělí schválila návrh ministerstva financí, že se elektronická evidence tržeb (EET) nebude vztahovat na předvánoční prodej ryb a na nevidomé a hluchoslepé podnikatele. Obě výjimky budou dočasné. SPD však například prosazuje, aby se změnily parametry EET a u již proběhlé první a druhé vlny se stanovil limit pro vstup do EET na obrat nad jeden milion korun.

Co přinesla EET
Zdroj: ČT24

Ministr Pilný potvrdil, že je na čase novelu zákona o EET udělat – a to takovou, která by mimo jiné zavedla daňové paušály pro drobné podnikatele. Její případné přijetí ovšem současně označil za politický problém. „Základní problém je ten, že zákon o EET řeší následky, nikoliv příčinu. Příčina je velké množství hotovostních plateb, ale to neustále klesá, přicházejí s tím i společnosti jako Google nebo Apple, které nabízejí možnosti elektronických plateb. Takže problém se bude postupně zmenšovat,“ vysvětlil Pilný. 

Podle ministra se další vlny EET uskuteční bez ohledu na to, že by je například SPD chtěla zrušit. Jsou totiž podle něho nutné, aby se srovnaly podmínky na trhu. A upozornil, že ani dosavadní vlny nepřinesly žádné zásadní problémy, a naopak zvýšil se výběr DPH.

Podle ekonoma Michala Mejstříka by bylo dobré jít cestou novely, ale zároveň je potřeba to zkombinovat s přípravou nového zákona o daních, po kterém podle něj už všichni ekonomové dlouhou dobu volají.