Nejvyšší státní zástupce komisi moc neřekne. Pelikán to nedovolil

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nezprostil nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana mlčenlivosti pro slyšení před sněmovní komisí, která se zabývá úniky údajů z vyšetřovacích spisů. Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) k tomuto kroku ministra nabádal už několik dní, Pelikánovo rozhodnutí považuje za naschvál a obstrukci. Ministr tvrdí, že žádosti o zbavení mlčenlivosti nebyly zdůvodněny tak, jak požaduje zákon o státním zastupitelství.

„Musím to brát jako obstrukci ministra spravedlnosti za hnutí ANO, které od počátku nesouhlasilo se zřízením komise,“ uvedl Plíšek. Poukázal tím na to, že hlavním důvodem pro zřízení vyšetřovací komise byly uniklé nahrávky s rozhovory bývalého novináře Mladé fronty Dnes (MfD) Marka Přibila s předsedou ANO Andrejem Babišem, na nichž oba probírali zveřejňování kompromitujících materiálů.

Babiš byl v té době majitelem vydavatelství Mafra, pod které MfD spadá. Předseda hnutí ANO nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz.

Pelikán odmítnutí žádosti, které Pavlu Zemanovi znemožňuje mluvit před komisí, zdůvodňuje tím, že zákon vyžaduje pro zbavení mlčenlivosti vážné důvody. Žádná ze dvou dosavadních žádostí požadavkům zákona podle ministra neodpovídá.

Žádosti neuvádějí vážné důvody

„Zmíněné vážné důvody nebyly ani v jedné z doručených žádostí uvedené. Z tohoto důvodu nebylo možné žádosti o zbavení mlčenlivosti zatím vyhovět. Nejedná se o schválnost či obstrukci, ale dodržování zákona o státním zastupitelství,“ reagoval. Plíšek ale říká, že žádosti byly konzultovány s právníky a další svědci na základě prakticky stejné žádosti zproštěni mlčenlivosti jinými lidmi byli.

Rozhodnutí ministra spravedlnosti ale nebude mít na práci komise zásadní dopad, soudí předseda komise. Navzdory tomu s ním bude chtít o záležitosti debatovat na jejím úterním jednání, na které byl ministr pozván. Dorazit by měl také Zeman, ač o konkrétních případech úniků nebude moci vypovídat.

obrázek
Zdroj: ČT24

S Pelikánem, jenž podle předsedy mlčenlivosti zbaven byl, by měla komise podle Plíška probrat jeho pohled na kontrolní nástroje ve vztahu k neoprávněnému nakládání s vyšetřovacími spisy a opatření, která by takovému jednání bránila. V obdobném duchu by se mělo nést rovněž Zemanovo slyšení. Před komisi by měla v úterý předstoupit také pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.