Nelegální technoparty na Nymbursku už skončila, hlasitá hudba utichla

Nelegální technoparty na Nymbursku skončila, policisté zasahovat nemuseli (zdroj: ČT24)

Nelegální technoparty u Osečka na Nymbursku v neděli po poledni skončila. Na místě přestala znít hlasitá hudba a účastníci akce z místa odjíždějí. Policie během víkendu opakovaně vyzývala k ukončení akce a nevylučovala ani případný zásah. Někteří z účastníků ale místo opustí až v pondělí, protože nejsou schopni kvůli svému stavu odjet. Majitel pozemku je podle policie informován a s jejich setrváním souhlasí.

Na místě byl během dne například antikonfliktní tým, pořádkový tým, vodní děla, psovodi, vrtulník a také hasiči. „Policie bude situaci na místě monitorovat celou noc, aby nedošlo k dalšímu zapnutí hudby nebo k jiné nelegální činnosti,“ uvedla v neděli večer středočeská policejní mluvčí Michaela Richterová.  

Policie rovněž provádí na přilehlých komunikacích dechové kontroly odjíždějících řidičů. Kromě toho umožňuje účastníkům akce ještě před samotným jejich odjezdem si dobrovolně ověřit, zda „nenafoukají“.  

Technoparty se konala asi dva kilometry od obce Oseček. Účastníci tam začali najíždět už v pátek večer. Akce byla nelegální – místní zemědělci své pozemky nikomu nepronajali a o jejím konání nic nevědělo ani vedení obce Oseček.

V sobotu na ní bylo až 6000 účastníků. Policisté je vyzvali k odjezdu, ti ale většinou neuposlechli. Na místě také bylo mnoho lidí pod vlivem alkoholu a drog, kteří nemohli hned z místa odjet.

„Policie dnes opět vyzývala účastníky, aby ukončili akci a vyklidili prostor s tím, že ještě další výzvy budou probíhat,“ uvedla v neděli dopoledne středočeská policejní mluvčí Michaela Richterová. Pro případ, že by účastníci neslyšeli policejní výzvy, byly podle ní zpracovány výzvy k opuštění prostoru v písemné podobě, a to v češtině, angličtině a němčině. 

„V návaznosti na další vývoj bude rozhodnuto o případném využití služebního zákroku s použitím donucovacích prostředků,“ dodala ještě dopoledne mluvčí. Vzhledem k ukončení technoparty to ale nebylo potřeba. 

Starosta Osečku Armín Delong si na konání akce stěžoval, podle něj jsou značně poškozené louky před senosečí, obyvatele také obtěžoval hluk. „Samozřejmě, že všichni byli otrávení,“ dodal. 

Okolí obce už zažilo větší technoparty v roce 2005, v uplynulých letech se poblíž konalo několik menších akcí. Zastupitelé se proto chystají přijmout vyhlášku, která umožní dát zákazy vjezdu na některé cesty a porušení zákazu trestat.

Vydáno pod