Silné bouřky s krupobitím na Zlínsku lámaly stromy, zatopily kemp a sklepy

Na Zlínsku padaly kroupy, přívalový déšť vyplavil kemp (zdroj: ČT24)

Zlínsko zasáhla silná bouřka s přívalovým deštěm a kroupami. U Luhačovic voda zaplavila kemp. Hasiči likvidují spadlé stromy a čerpají vodu ze sklepů. Stromy lámala bouřka i v Pardubickém kraji. Bouřka zasáhla také Olomoucký kraj, kde hasiči museli zasahovat na několika místech. Před silnými bouřkami varovali meteorologové, výstraha platí pro celou Českou republiku s výjimkou Karlovarského a Plzeňského kraje.

„Byla tady velká průtrž mračen s kroupami,“ uvedl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Největší škody bouřka napáchala v okolí Pozlovic u Zlína, kde hasiči evidují zhruba dvě desítky výjezdů. Hasiči podle Řezníčka nemají informace o tom, že by při řádění přírodního živlu byl někdo zraněn.

Hasiči zasahovali například v kempu v Pozlovicích, kterým se po přívalovém dešti prohnala voda z okolí. Na kruhový objezd nedaleko pozlovického kempu se po vydatném dešti sesunulo kamení z lesa. 

Bouřka na Zlínsku postupně zeslábla a přesunula se k východu až severovýchodu. „Nelze ale vyloučit tvorbu nových bouřkových jader, pravděpodobně ale už slabší intenzity,“ upozornili meteorologové.

Silnější bouře odpoledne zasáhla i Pardubický kraj, kde lámala stromy a zatopila garáž a dva domy. U Tatenic na Orlickoústecku strom spadl na auto a zablokoval silnici. Jiné významnější škody hasiči hlášené neměli. 

Nejvíce byly bouří zasaženy Chrudimsko, Orlickoústecko a část Svitavska. Voda zatopila garáž v Brandýse nad Orlicí, vodu hasiči čerpali se sklepa domu v Horním Bradle na Chrudimsku. Vodu odsávali i ze suterénu domu v Uhersku na Pardubicku. Stromy popadaly například ve Vysokém Mýtě, Rozhraní, Tisové, Nabočanech. Při dešti ve Vysokém Mýtě podle údajů podniku Povodí Labe spadlo kolem 18:00 celkem 34 litrů vody na metr čtvereční.

V Olomouckém kraji hasiči vyjížděli k dvěma desítkám událostí, které má na svědomí bouřka. „Drtivá většina výjezdů se odehrála na Šumpersku. Jednotky hasičů vyjížděly k popadaným stromům, čerpaly vodu ze sklepů nebo pomáhaly se zakrýváním střech, které jsou teď rekonstruovány,“ řekl ČTK mluvčí hasičů Zdeněk Hošák, podle kterého nikdo nebyl zraněn.

Bouřky se objeví i v neděli

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí je na východě republiky v platnosti do půlnoci. Ojediněle mohou být bouřky silné i s přívalovými srážkami v úhrnech 30 až 40 milimetrů, ojediněle s kroupami a nárazy větru.

Meteorolog Handžák: V noci bouřky ustanou, v neděli bude zase pršet (zdroj: ČT24)

„Také v neděli čekáme silné bouřky, pravděpodobně se objeví další výstraha,“ uvedl meteorolog Pavel Karas. Výhled na další dny podle něj prozrazuje, že počasí bude ve znamení silné oblačnosti. V pondělí zataženo, na většině území s deštěm, který může být i vydatnější – a to hlavně na severu a severovýchodě.

„Pršet bude i v úterý a ve středu. Ve středu klesnou odpolední teploty ke 14 až 17 stupňům, na Moravě a ve Slezsku ke 20 stupňům Celsia,“ dodal Karas.

Počasí z 22. 7. (zdroj: ČT24)
Vydáno pod