Median: Volby by vyhrálo ANO. Koalice lidovců a STAN je na hraně

Volby do Poslanecké sněmovny by podle volebního modelu Median v červnu vyhrálo hnutí ANO, které si měsíc po vládní krizi polepšilo a vrátilo se ke 27,5 procenta. Druhá by skončila KSČM s 15,5 procenta, která poprvé v historii modelu předstihla ČSSD.

Podle Medianu má hnutí ANO aktuálně nejvyšší volební potenciál. V případě zisku všech voličů, kteří stranu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb, by útočilo na 32 procent. „Zisk strany ale lze v delším časovém horizontu těžko předpovídat, protože má relativně omezené jádro loajálních voličů (20 procent),“ zmínila agentura. 

Hnutí ANO má v průzkumech Medianu nižší počet možných voličů než u jiných agentur. Podle sociologa Daniela Prokopa je to právě proto, že se Median při dotazování nespokojí jen s odpovědí na spontánní otázku. „Ptáme se na jistotu hlasování a na další zvažované strany. Hodně voličů, kteří říkají ANO na prvním místě, si tím není jisto a zvažuje i další strany,“ řekl České televizi.

ČSSD se tak podle Medianu může vrátit na hodnoty kolem 17 procent, ale také klesnout pod deset. Komunisté mají naopak relativně velké jádro voličů a málo volných sympatizantů.

Na čtvrtém místě by podle průzkumu skončila ODS s deseti procenty následovaná koalicí KDU-ČSL a STAN. Tu by volilo devět procent oslovených respondentů. Koalice ale potřebuje pro zvolení do sněmovny procent deset.

Median: ANO má relativně omezené jádro loajálních voličů (zdroj: ČT24)

Kvůli statistické chybě a velké míře váhání voličů podle Medianu nelze říci, zda by koalice potřebnou desetiprocentní hranici překonala. „Aktuální volební potenciál koalice je okolo 15 procent a jádro čtyři procenta, její podpora se tak může dynamicky vyvíjet,“ uvedla agentura.

Do sněmovny by se dostala ještě TOP 09 se 7,5 procenty hlasů. SPD Tomia Okamury skončila těsně pod pětiprocentní hranicí volitelnosti. Dostala by jen 4,5 procenta hlasů, Piráti ještě o procento méně.

Volební model agentury CVVM
Zdroj: CVVM

Do dat se ještě plně neprojevila změna lídra ČSSD. Propad sociální demokracie na třetí místo a naopak vzestup komunistů na druhé místo ale předpovídají i průzkumy Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) a STEM. Volby by podle nich vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34 procent, respektive 32,8 procenta hlasů. 

Průzkum agentury Median proběhl od 20. května do 25. června a zúčastnilo se ho 1005 respondentů. Statistická odchylka je jedno procento u malých stran a až tři a půl procenta u největších stran.