Vojáci zodpovědní za nehodu pandurů u Tábora dostali dvoutisícovou pokutu

Armáda České republiky uložila pokutu dva tisíce korun třem vojákům, kteří v listopadu loňského roku zavinili hromadnou nehodu pěti obrněnců a osobního auta. Příčinou bylo nedodržení bezpečné vzdálenosti. Celková škoda kolize, při které se zranilo 13 lidí, ještě vyčíslena nebyla.

„Dle výsledků šetření dopravní nehody tři řidiči porušili dopravní předpisy. Každý z těchto řidičů byl potrestán pokutou dva tisíce korun,“ sdělil České televizi mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jan Šulc s tím, že správní řízení bylo vedeno statutárním orgánem, tedy velitelem útvaru.

Nehoda se stala vloni v listopadu. Kolona vojáků v pandurech ze 42. mechanizovaného praporu se vracela ze cvičení ve výcvikovém prostoru v Boleticích na Českokrumlovsku. Jejich cesta skončila poté, co první z pandurů narazil na táborském obchvatu do osobního auta, kterým cestovala žena s dítětem.

Armáda ani pět měsíců po nehodě nezná celkovou škodu. „Jednotlivé kroky spojené se stanovením škody a jejím řešením nejsou zatím uzavřeny,“ vysvětlil Šulc. Podle odhadů médií by se škoda měla pohybovat v řádu milionů korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Osmikolové obrněné transportéry Pandur II rakouské výroby používá česká armáda od roku 2009. Odebrala jich 107, z nich osm slouží jako kolové transportéry, zbylé jako kolová bojová vozidla pěchoty. Nákup pandurů provázely kontroverze, poradce bývalého premiéra Marek Dalík kvůli němu skončil ve vězení.

Listopadová nehoda pandurů byla dosud největší, několik menších se však už stalo. V roce 2010 jednomu z nich při výcviku upadlo přední kolo. Podle tehdejšího vyjádření ministerstva obrany nebyla příčinou technická závada. V červnu 2014 se při výcviku v Hradišti na Karlovarsku jeden z obrněnců převrátil, nikdo z vojáků nebyl vážně zraněn.