Ve školkách má být ve třídě nejvýše dvacet dětí. Ale jen když bude místo

Brífink ministerstva školství o změnách v předškolním vzdělávání (zdroj: ČT24)

Ve třídách mateřských škol by mělo být méně dětí. Tam, kde to kapacita umožňuje, by jich od roku 2018 mělo být nejvýše dvacet. Uvedla to ministryně školství Kateřina Valachová. V plné třídě může být nyní 24 dětí, v případě výjimky až 28. Nejmenší počet dětí na třídu je stanovený na 17 dětí.

„Předpokládám, že by to (snížení počtu dětí ve třídě) mělo být minimálně na dvacet dětí na třídu, což by znamenalo deset na učitelku,“ řekla Valachová. Na 80 procentech území to podle ní kapacity mateřských škol umožňují.

Předsedkyně sekce mateřských škol školských odborů Eva Soukalová, která je zároveň zástupkyní ředitelky MŠ, by snížení počtu dětí ve třídách uvítala. „Myslím, že to bude významná pomoc dětem i rodičům. Rodiče po tom dlouhodobě volali,“ uvedla.

Na nové třídy šlo 300 milionů

Ministerstvo školství také z fondu na podporu rozvoje kapacit mateřských a základních škol rozdělilo 300 milionů korun. Ve školkách díky dotovaným projektům vznikne devět nových tříd pro 249 dětí, dalších 31 učeben pro 628 žáků vznikne v základních školách. Ministerstvo bude chtít, aby na rozvoj kapacit letos přibyly další peníze.

Z programu na rozvoj kapacit, který funguje od roku 2014, dostala nejvyšší dotaci novostavba mateřské školy v Hostivici u Prahy. Stát z celkových více než 45 milionů korun potřebných na její výstavbu uhradí 30 milionů. Nejvíce podpořených projektů bylo ze středních Čech, okrajových částí Prahy, jižních Čech a Vysočiny.

Ze 300 milionů korun, které byly pro letošek k dispozici, nic nezbylo. „Budu žádat ministerstvo financí o další navýšení finančních prostředků ještě v tomto roce. Máme zásobník dobrých projektů,“ dodala ministryně.

Události: Miliony na lepší zabezpečení budov (zdroj: ČT24)

Další miliony půjdou na zabezpečení budov

Další peníze vyčlenilo ministerstvo školství na zabezpečení školek a malotřídních základních škol. Rozdělit chce 20 milionů korun, za které mohou školy či školky nakoupit například čipy ke vchodovým dveřím či bezpečnostní kamery. Žádat zřejmě budou moci od letošního března. Podobně pomohlo ministerstvo už v roce 2015 v reakci na tragédii ze Žďáru nad Sázavou, kde psychicky nemocná žena vnikla do školy, ubodala studenta a další zranila.