Drábek: Pokud se prokáže vina mého náměstka, jsem připraven rezignovat

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) cítí plnou odpovědnost za to, že na ministerstvo přivedl prvního náměstka Vladimíra Šišku. Na základě jeho obvinění z podplacení prý Šišku odvolá a odvolání bude platné po dobu policejního vyšetřování. Drábek prý očekává, že se obvinění neprokáže, v opačném případě je ale připraven post ministra práce opustit. Protikorupční policie včera přímo z budovy ministerstva odvedla Drábkova prvního náměstka Vladimíra Šišku a také šéfa oddělení informatiky Milana Hojera - oba obvinila z podplácení. Státní zástupce už od policie obdržel usnesení o zahájení trestního stíhání obou mužů a policie také podala návrh na vzetí obou mužů do vazby.

„Já jsem přesvědčen, že to obvinění se neprokáže jako opodstatněné, jsem přesvědčen po devítileté intenzivní spolupráci, že se ukáže, že se žádného trestného činu nedopustil. Pokud by však jednoznačně byla prokázána jeho vina, tak v takovou chvíli jsem připraven opustit post ministra práce,“ uvedl na brífinku Jaromír Drábek. Předsednictvo TOP 09 prý Drábka podporuje v jeho postoji a vyjadřuje mu plnou důvěru, uvedl místopředseda strany Miroslav Kalousek. 

Jaromír Drábek se kvůli celé záležitosti ještě včera sešel s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který věc označil za závažnou. Ze schůzky ale vyplynula pouze nutnost počkat na další informace. Médiím Drábek řekl, že si příliš neumí vysvětlit, jak mohl první náměstek ministerstva někoho uplatit. Věc také v první reakci spojil právě s blížícími se volbami. Dnes už ale Miroslav Kalousek volební spekulace nechtěl komentovat s tím, že nikdo přesně neví, kvůli čemu byli oba muži obviněni. „Myslet si samozřejmě něco můžeme, ale v zásadě nesmíme ani pomyslet na to, co si myslíme,“ uvedl místopředseda strany.

„Byli obviněni z podplácení, které se týká jedné veřejné zakázky, respektive způsobu vyhlášení této zakázky,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle serveru Aktuálně.cz má jít o zakázku na systematizaci resortu ministerstva práce. Policie tvrdí, že má pro stíhání úředníků dost přímých i nepřímých důkazů. Člověka, který měl od obou mužů peníze převzít, zatím z ničeho neobvinila. 

ČSSD: Drábek by měl rezignovat okamžitě

Po Drábkově odchodu volá opoziční ČSSD, ministr by podle sociální demokracie měl rezignovat okamžitě. Dnes sociální demokraté vyzvali premiéra Petra Nečase k odvolání Drábka, audit zakázek ministerstva a vznik sněmovní vyšetřovací komise. Pochyby jsou podle strany u tendrů za 2,4 miliardy korun. Podle státního zástupce Petra Boše se ale současné trestní stíhání týká pouze jedné zakázky a zřejmě nepřibudou ani další obvinění, Boš to řekl serveru Lidovky.cz.

„Pan ministr musí vědět, že ono zjištění, zda náměstek je, či není vinen, může trvat i několik let a to už tady Nečasova vláda nebude,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Pro vznik vyšetřovací komise je ve sněmovně nutná jen prostá většina hlasů, Tejc proto věří, že ČSSD s požadavkem na zřízení komise uspěje.

Brífink ČSSD o situaci kolem MPSV a dalších věcech (zdroj: ČT24)

„Premiér by měl postupovat jako v případě ministrů z ODS, které odvolal velmi rychle,“ uvedl Tejc. S nadsázkou poznamenal, že by tak předseda vlády měl být už nejspíš na cestě na Hrad. Předseda strany Bohuslav Sobotka poznamenal, že pokud Nečas nezasáhne, „znovu jen potvrdí svou slabost a neschopnost dostát závazku, že bude v čele vlády boje proti korupci“.

Šiška v minulosti čelil trestnímu oznámení kvůli zavádění nových informačních systémů pro výplaty sociálních dávek. Je Drábkovým dlouholetým spolupracovníkem, jejich jména společně figurovala ve firmě iDTAX.