Prezident poděkoval odcházejícímu ministrovi zdravotnictví

Prezident Miloš Zeman odpoledne poděkoval za práci odcházejícímu ministrovi zdravotnictví - Svatopluk Němeček (ČSSD) opustí funkci ve středu 30. listopadu. Minulý týden ho prezident odvolal na žádost premiéra. Resort nově povede dosavadní šéf Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík (ČSSD). Končící ministr na schůzce slíbil, že úřad předá bez problémů a bude nástupci k dispozici. Zítra ve své funkci skončí i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Nahradí ho poslanec Jan Chvojka (ČSSD).

„Poděkoval mi za skoro tři roky práce ve funkci. Já jsem mu zase poděkoval za podporu, kterou jsem z jeho strany vždycky cítil v těch okamžicích, které nebyly jednoduché. Srdečnost a poděkování ze strany pana prezidenta mě moc potěšily,“ uvedl Němeček, který setkání označil za neformální a přátelské. Zemanovi nabídl, že může být jeho neformálním poradcem pro zdravotnictví.

O svém nástupci Němeček řekl, že ho považuje za kompetentního a zkušeného člověka. „Ví, co české zdravotnictví potřebuje, takže v tomto ohledu byla z mé strany jen kladná hodnocení,“ dodal Němeček, který ve středu skončí ve funkci a vrátí se do křesla ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě.

Ve středu ve své funkci skončí i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Odvolání ministrů Sobotka před několika týdny vysvětlil jejich únavou. „Odvedli kus práce, řada věcí je splněných. Ale chceme, aby to zastoupení ČSSD v příštích měsících do budoucna působilo kompaktně, aby bylo dynamické, a to je, proč ke změnám došlo.“

Předseda vlády změnil svůj tým po krajských a senátních volbách, ve kterých ČSSD neuspěla a po nichž se vůči němu zvedla vnitrostranická kritika. Opakovaně také vyzval šéfy dalších dvou koaličních stran, aby výměny zvážili i oni. Andrej Babiš (ANO) i Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ale sdělili, že o nich neuvažují.