Policie obvinila muže, který na Ústecku unesl chlapce a dívku

Reportérka ČT Renata Myslíková: O vazbě bude soud rozhodovat v sobotu (zdroj: ČT24)

V případu pohřešovaného šestnáctiletého chlapce a o tři roky mladší dívky z Litoměřicka obvinila policie muže z vydírání a zbavení osobní svobody. „Státní zástupce žádá vazbu,“ informovala krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Ústecký okresní soud rozhodne o vazbě v sobotu. Skutečnost, že byly děti uneseny a drženy v nepřístupném místě, potvrdily už dříve jejich rodiny.

„Návrh na vzetí do vazby obviněného padl v pátek kolem jedné hodiny po poledni, přičemž vazební zasedání v této věci je nařízeno na sobotu ráno,“ řekla mluvčí soudu Irena Jeřábková.

Klíčovou roli v nalezení dětí podle policejní mluvčí Bartošové sehráli jejich blízcí. „Jsem ráda, že jsme měli nějaké síly hledat na vlastní pěst a že se to vyplatilo. Když jsme úkryt s manželem našli a byla jistota, že jsou tam, byl to neuvěřitelný pocit,“ uvedla chlapcova matka. Policie bližší informace k případu zatím říkat nebude, na začátek příštího týdne avizuje mimořádný briefing.

V garáži na sídlišti Střekov

Děti zřejmě byly drženy v garážích v ústecké čtvrti Střekov. Podle serveru iDnes patří garáž muži, který byl před lety odsouzen za pokus o únos a braní rukojmí malých dětí. Okresní soud v České Lípě ho tehdy potrestal sedmi lety vězení. V té době 23letý recidivista z Hejnic na Liberecku se na své zločiny vyzbrojil plynovou pistolí, nožem, pouty a slzným plynem. Tvář si maskoval kuklou.

V jedné z těchto garáží v Ústí nad Labem - Střekově držel únosce 16letého chlapce a o tři roky mladší dívku.
Zdroj: Vojtěch Hájek/ČTK

Sedmileté dívky se zmocnil ve spánku v obci na Českolipsku v domě jejích rodičů, kam vnikl zhruba hodinu po půlnoci. Chtěl dívku věznit v připraveném úkrytu a vymáhat za ni výkupné půl milionu korun. S dcerou byla v domě pouze matka. Když ji uslyšela plakat, vyběhla a dítě mu vytrhla z náručí. Pachatel si nakonec vynutil vydání 4800 korun a 100 eur. Matku připoutal k ústřednímu topení a zmizel.

V jiné obci přepadl s plynovou pistolí brzy ráno rodinný dům. Vzal si tam jako rukojmí desetiletou dívku a vyhrožoval matce jejím únosem, pokud nedostane peníze. Žena zavolala na pomoc svého otce, pachatel se lekl, uloupil 400 korun a utekl.

Podle iDnes.cz měla garáž připravená pro věznění dětí troje dveře a zesílené zdi. Pachatel tím chtěl mít nejspíš jistotu, že se křik unesených z garáže nedostane. Pachatel si dal záležet, aby věznění měli podmínky v garáži příjemné. „Vypadalo to tam jako v pokojíčku, měli tam matraci, přikrývky, konvici, bylo tam čisto,“ uvedl pro iDnes.cz muž, který měl možnost nahlédnout dovnitř.