Sucho, vedro, riziko požárů. Tropy potrvají ještě týden

Třicetistupňové i vyšší teploty budou ukazovat teploměry v Česku na konci první poloviny září. Žhavý bude víkend – pouze v neděli se mohou v malé míře objevit bouřky – i většina příštího týdne, meteorologové proto varují před požáry. Současně však bude nadcházející víkend pravděpodobně poslední teplý a slunečný. Před tím dalším se počasí patrně již zkazí.

Minulý týden sice ukončil příchod studené fronty a déšť, ale v úterý se opět vyjasnilo a slunečno bude nejen po celý víkend, ale nejspíše i většinu příštího týdne. Teploty o víkendu vyšplhají až ke 30 stupňům a v dalších dnech by mohly být ještě vyšší.

„Studená fronta, která bude v neděli postupovat ze západní do střední Evropy, se postupně rozpadne,“ předpokládá Český hydrometeorologický ústav.

Rozpadající se studená fronta sice může do Česka přinést bouřky, ale jen v malé míře a pouze v Čechách. Ochlazení s nimi ale stejně nepřijde. Denní maxima v sobotu i neděli dosáhnou 26 až 30 stupňů Celsia. 

Tam, kam bouřky nedosáhnou, nezakryje oblohu takřka ani mráček. Meteorologové tak po týdnu znovu vydali výstrahu kvůli suchému počasí, ve kterém mohou vznikat požáry. Varování platí od pátečního poledne do odvolání, zatím pouze pro Středočeský kraj a Prahu a pro Královéhradecký a Pardubický kraj.

Výstraha ČHMÚ před nebezpečím požárů
Zdroj: ČT24

Nerozdělávejte oheň, varuje ČHMÚ. Je sucho

Český hydrometeorologický ústav nedoporučuje v regionech se zvýšeným rizikem požáru rozdělávat oheň v přírodě, vypalovat trávu, používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Kuřáci by neměli odhazovat cigaretové nedopalky na zem.

Zatímco výstraha meteorologů má pouze podobu doporučení a varování, může se na některých místech promítnout ve vyslovený zákaz. Ten případně vydají samosprávy. 

Výhled počasí 10.–16. 9.
Zdroj: ČT24

Rekordy na teploměru, horší brambory v zemi

V pátek padly další teplotní rekordy dosud platné pro 9. září. Nové údaje platí na 28 stanicích ze 143, které měří alespoň 30 let. Nejstarší rekord padl v Příbrami. Dosavadní maximum z let 1911 a 1928 mělo hodnotu 28,4 stupně Celsia, ale od roku 2016 je o půl stupně vyšší.

Na některých místech ale bylo i tepleji. V Javorníku, Plzni, Doksanech a Průhonicích bylo více než 30 stupňů Celsia, nejteplejší 9. září letos zažili Javorničtí s 30,7 stupně.

Teplé a suché počasí působí například potíže zemědělcům. Půda je vyprahlá, technika vyjíždí na pole převážně dopoledne, kdy je ještě chladněji. Rozbíhá se kvůli tomu pomaleji sklizeň brambor, zemědělci se obávají, že by nynější teplé počasí mohlo snížit kvalitu vybíraných hlíz. 

Výstraha neplatí pouze pro víkend, ČHMÚ ji vydal do odvolání. Déšť ochladí Česko patrně až příští týden z pátku na sobotu.