Mladí lidé vozí seniory na výlety bez šmejdů. Inspirovali je prarodiče

Mladí lidé vozí seniory na výlety bez šmejdů (zdroj: ČT24)

Léto je pro seniory jedno z nejtěžších období v roce. Potvrzují to stovky hovorů na krizové lince. Většinu času totiž tráví sami – jejich blízcí jsou na dovolené, seniorské organizace mají omezený provoz. Mimořádný zájem proto vzbudila iniciativa skupiny mladých lidí, která seniory začala vozit na výlety bez předváděcích akcí. V sobotu například vyrazili na poutní slavnost ve Smrčku na Chrudimsku.

S nápadem dělat výlety pro seniory bez předváděcích akcí přišel absolvent cestovního ruchu Tomáš Martínek. Inspirovali ho k tomu prarodiče. S kamarády proto založil neziskový Spolek Hurá na Výlet.

Zájezdy organizují ve volném čase. Pomáhají jim obce, kraje a připravuje se veřejná sbírka. Celodenní poplatek za výlet je sto korun. V ceně je doprava, vstupy, oběd i doprovod průvodců. 

Podmínkou je věk minimálně pětašedesát let nebo průkaz ZTP. „První výlet jsme jeli ani ne z poloviny obsazení, protože lidé nám nevěřili a mysleli si, že je vezeme na předváděcí akci,“ popsal Martínek České televizi první zkušenosti.

Hurá autobus
Zdroj: Spolek Hurá na Výlet/Marie Sieberová

Na Výlet do Smrčku už přijely autobusy plné. Jedna skupina dorazila z Pardubic, druhá z Vysočiny. Dohromady zhruba stovka seniorů. Nejprve si vyslechli přednášku o obci, pak následovala výstava a mše pod širým nebem.

„Je to daleko lepší než s těma šmejdama. Tady vidíme krásné kraje,“ chválila výlet seniorka Miluše Havrdová. „Pro mě je to hrozně důležité. Mám deprese, manžel je nemocný, děti mi nadělaly dluhy a tohle je lék,“ dodává další účastnice zájezdu Miluše Divecká.

S podobnými problémy se obrací řada důchodců na krizovou linku. Jen organizace Život 90 řešila za poslední měsíc přes tisíc hovorů. Podle mluvčí organizace Michaely Sladké je víc než polovina hovorů na téma samota a opuštěnost. Stále oblíbenější se proto stávají také letní tábory pro seniory.