Ženu, která odešla z Bohnic zabíjet, poslal soud do vazby

Obviněnou ženu poslal soud do vazby (zdroj: ČT24)

Do vazby poslal soud ženu obviněnou z vraždy v nákupním centru na pražském Andělu. Souhlasil s obavou státní zástupkyně, že žena uprchne a také, že by mohla vraždit znovu. Třiatřicetiletá žena propuštěná krátce předtím z psychiatrické nemocnice zabila ve středu na Smíchově jinou ženu, kterou si náhodně vybrala.

„Soud akceptoval návrh státního zástupce. Na ženu byla uvalena vazba z obou důvodů, a to skrýváním před trestním stíháním a opakováním trestné činnosti,“ sdělila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Obviněná potom zamířila rovnou do pankrácké vazební věznice.

Žena stíhaná pro vraždu ve čtvrtek odpoledne smrtelně poranila jinou ženu v obchodním centru nožem, který si opatřila přímo v prodejně. „Vybrala si zcela náhodnou oběť,“ uvedla policejní mluvčí Iveta Martínsková.

Policisté se kromě samotného činu zabývají i duševním stavem útočnice a okolnostmi jejího propuštění z psychiatrického zařízení. Vyšla z něj krátce před vraždou. V bohnické psychiatrické nemocnici podle serveru iDnes.cz skončila opakovaně, naposledy poté, co se pokusila zabít další ženu v pražské kavárně. „Útočnice po ní hodila tričko a začala ji škrtit,“ popsala zaměstnankyně kavárny.

Ředitel nemocnice Martin Hollý však zdůraznil, že když odcházela, byla v pořádku. „Její stav byl stav plné příčetnosti, nebyl narušen její kontakt s realitou,“ uvedl.

Postup psychiatrického zařízení prověřuje i ministerstvo zdravotnictví. Do kontrolního týmu ministr jmenoval svého náměstka Petra Landu, ředitelku odboru zdravotních služeb Martinu Novotnou a ředitele Národního ústavu duševního zdraví Cyrila Höschla.

K vraždě na Smíchově došlo jen několik dnů poté, co soud rozhodoval o prodloužení detence pro Barboru Orlovou, která trpěla duševní chorobou a pod jejím vlivem vraždila ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Případ rozproudil diskusi o propouštění lidí z psychiatrického léčení. Další podobná vražda se stala na Plzeňsku, kde psychicky nemocný muž zabil knihovnici.

Podle odborníků žije v ČR na 800 těžkých psychotiků, kteří představují trvalé riziko pro okolí.