Vládní koalice chce příští rok zvýšit důchody o dvě stě korun

Špičky vládní ČSSD, ANO a KDU-ČSL se shodly na valorizaci penzí pro příští rok. Mají se v průměru zvýšit o 200 korun. Ve sněmovně koalice podpoří valorizaci s maximálním limitem 2,7 procenta, který by umožnil nárůst důchodů až o 300 korun.

Vláda řeší růst penzí. Ve sněmovně je nyní novela, která by jí umožnila zvednout důchody víc, než ukládá zákon. Dosavadní vládní předloha mluví o tom, že by kabinet mohl přidat maximálně 1,7 procenta, sněmovní sociální výbor navrhuje až 2,7 procenta.

Podle premiéra tuto variantu podpoří. „Trvám na tom, aby vláda měla zmocnění až do výše 2,7 procent, protože potom můžeme seniorům dát až 300 korun,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se o přesné částce, o kterou se zvýší měsíční důchod, ještě bude jednat. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek označil částku 200 korun za kompromis. Pokud to však výběr daní dovolí, není podle něj vyloučen jednorázový příspěvek k důchodům.

V době, kdy ekonomika roste, je na místě přidat důchodcům, ale ať vláda šetří někde jinde.
Miroslav Kalousek

Letos valorizace vycházela nízko, důchodci dostali jednorázový příspěvek

Podle zákona se penze zvedají vždy od ledna, a to o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen. Tyto ukazatele za poslední období byly nízké, takže penze letos rostly jen o 40 korun. Vláda kvůli tomu navrhla dát důchodcům příspěvek 1000 korun, sněmovna schválila nakonec 1200 korun. Penzisté je dostali v únoru.

Při výpočtu podle zákona vychází budoucí valorizace zatím na 183 korun měsíčně. Náklady pro stát by představovaly 6,3 miliardy.