Smrž i Barták dostanou za kauzu Tatra odškodnění 180 tisíc

Exministr obrany Martin Barták má právo na písemnou omluvu a 180 tisíc korun za trestní stíhání v kauze nákupu aut Tatra pro českou armádu. Ministerstvo spravedlnosti dodalo, že stejnou částku dostane také druhý obžalovaný z údajné korupce, zbrojař Michal Smrž. Oba muži byli pravomocně osvobozeni v prosinci 2014.

Smrž původně žádal zadostiučinění přes 31 milionů korun, Barták zase 200 tisíc. Dvojice byla stíhaná zhruba čtyři roky, avšak soudy před dvěma lety rozhodly, že trestného činu se nedopustil ani jeden z nich.

Smrž v minulosti poukázal na to, že mu kvůli trestnímu stíhání vznikla v souvislosti s jeho podnikáním ve zbrojním průmyslu škoda okolo 100 milionů korun. Po pravomocném zprošťujícím verdiktu pronesl, že náhradu této škody nebude požadovat po státu, ale po konkrétních lidech, kteří mu ublížili.

Na korupci měla podle soudu zájem Tatra

Obžaloba se snažila dokázat, že Barták se Smržem chtěli získat od Tatry úplatky za vyřešení problémů se zatěžkávacími zkouškami. Potíže měla firma při dodávce několika stovek terénních aut. Někdejší první náměstek ministryně obrany Barták měl údajně při návštěvě amerického Centreville neúspěšně požadovat po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek ve výši přes 80 milionů korun. Těmito financemi si společnost měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Majitel zbrojařské firmy MPI Group a Bartákův známý Smrž se dle obžaloby snažil vymámit z představitelů Tatry peníze tím, že předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Pražský vrchní soud však usoudil, že zájem na korupčním jednání měli spíš sami zástupci Tatry.