Kušnierzovi výpověď pomohla, žalobce pro něj nechce vězení

Bez návrhu na uvěznění se obešla závěrečná řeč žalobce u soudu s bývalým ředitelem úřadu rozdělujícího evropské dotace Petrem Kušnierzem. Státní zástupce Vladimír Jan mu v případu údajných machinací s přidělováním dotací navrhl pokutu a zákaz činnosti. Uvedl, že zohlednil Kušnierzovu změnu výpovědi ze začátku týdne. Dalším obžalovaným, mezi kterými je i bývalý náměstek ústecké hejtmanky, navrhl žalobce buď nepodmíněné, nebo podmíněné tresty vězení.

Petr Kušnierz na počátku týdne soudu vypověděl o ovlivňování rozdělování evropských dotací, které šly z Regionálního operačního programu Severozápad na projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji. Hovořil o tlaku vlivných podnikatelů a také o tom, že politici o tom dobře věděli.

V očích žalobce u soudu, kde kromě Kušnierze stanuli i další dva bývalí ředitelé dotačního úřadu či někdejší náměstek ústecké hejtmanky, byla změna výpovědi natolik podstatná, že mu nenavrhl vězení. „Vzhledem k jeho výpovědi, kterou lze podle mého názoru hodnotit nejméně jako částečné doznání, ponechám na úvaze soudu, jakým způsobem a v jaké výši oproti původně zvažovanému trestu tuto okolnost ve výši trestu zohlední,“ řekl Vladimír Jan v závěrečné řeči.

Pokud by soud přistoupil na návrh státního zástupce, hrozila by Petru Kušnierzovi třičtvrtěmilionová pokuta a osmiletý zákaz činnosti v pozicích, kde se rozhoduje o evropských penězích. Žalobce uvedl, že původně chtěl navrhnout i osmileté vězení.

Soud Kušnierzovu důvěryhodnost nezpochybnil

Petr Kušnierz v pondělí označil za ovlivněné projekty hotel Cascade v Mostě, stavbu hotelu na ústecké Větruši nebo náměstí Maxipsa Fíka v Kadani. Seznamy „zájmových projektů“ podle bývalého šéfa dotačního úřadu dodával podnikatel a člen ODS Daniel Ježek. „Byl styčným důstojníkem pro ROP Severozápad. S panem Vráblíkem (předchozím ředitelem úřadu) jsme jeli do jeho sídla v Chomutově a zpovídali jsme se mu,“ řekl soudu Kušnierz.

Ježkův advokát Michael Kis ale prohlásil Kušnierze za nedůvěryhodného. Řekl, že Kušnierz po svém propuštění z vězení požadoval po Danielu Ježkovi peníze. Soudu pustil také část záznamu schůzky, kde Petr Kušnierz říká: „Když budu mít prachy, tak si můžu klidně podnikat.“ Bývalý ředitel dotačního úřadu, který již strávil ve vězení dva a půl roku, však tvrdí, že za Ježkem šel v naději, že u něj získá práci.

Soud se za Kušnierze postavil a odmítl Kisův návrh na vypracování psychologického posudku, který by objasnil Kušnierzovu důvěryhodnost. „Kušnierz neříká pravdu, mění výpovědi, jak potřebuje,“ řekl advokát.

Šest let i podmínky

Nejtvrdší požadavek nakonec žalobce přednesl u bývalého náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudy. Jan je přesvědčen, že se mu podařilo prokázat, že tlačil na přidělení dotace na propagaci rekultivovaných území a vyhrožoval úředníkům, že pokud žádost neschválí, přijdou o místo. Za to pro něj žádá šest let vězení a zákaz činnosti.

Třem dalším obžalovaným, dalším dvěma bývalým ředitelům Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Pavlu Markvartovi a Petru Vráblíkovi a úředníci Ireně Kotlanové, státní zástupce navrhl podmíněné tresty. U právníka dotačního úřadu Jana Martinovského podle žalobce připadají v úvahu dvě varianty, buď pětileté vězení, nebo zproštění obžaloby.

ROP Severozápad již byl po kolena v problémech

Případ, který zasáhl až do nejužšího vedení Ústeckého kraje, není ve spleti kauz kolem ROP Severozápad první, významný je ale právě svým dosahem. Vypukl v létě 2012, tedy v době, kdy již byl největší z regionálních programů v centru pozornosti kvůli pochybením, na která poukázaly audity. Petr Kušnierz tehdy již stál před soudem v jiném případu, ve kterém nakonec šel za přijímání úplatků do vězení. Jak počátkem týdne potvrdila soudkyně, čelí nyní někdejší šéf dotačního úřadu ještě dalšímu obvinění.

ROP Severozápad byl v letech 2012 až 2013 dlouhodobě zcela zastaven. Příjemci dotací i v bezproblémových projektech čekali na slíbené příspěvky dlouhé měsíce, během kterých se někteří dostali do závažných problémů, když si museli brát stále nové překlenovací úvěry. Kraje i stát musely před obnovením proudu dotací zaplatit vysoké korekce.