Česko i letos přijme 250 krajanů z východní Ukrajiny

Česko i letos přijme více než dvě stovky krajanů z Ukrajiny, téměř stejné množství jako minulý rok. Prvních šest měsíců jim ministerstvo vnitra garantuje pobyt v Červené nad Vltavou. Za tu dobu by se krajané měli integrovat do společnosti, naučit se řeč a najít si zaměstnání. Většina z nich se uplatní zejména v dělnických profesích.

Jde především o potomky Čechů, kteří kdysi na Ukrajinu odešli. Zemi nyní opouštějí kvůli válečnému konfliktu, který trvá již více než dva roky.

První týdny po příjezdu tráví repatriovaní lidé v zařízení ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou na Písecku. „Jelikož tento program (repatriace krajanů) probíhá kontinuálně, v ubytovacím zařízení je momentálně asi osmdesát krajanů,“ uvedla Hana Malá z oddělení komunikace ministerstva.

Vnitro zde lidem garantuje pobyt v plném komfortu na šest měsíců, za tu dobu by se krajané měli integrovat do společnosti, naučit se řeč, najít si zaměstnání a následně také vlastní bydlení.

Ministerstvo nabízí i finanční pomoc

Podle Malé příjezdy krajanů kontinuálně pokračují podle toho, jak jsou jim udělována povolení k trvalému pobytu. Ministerstvo první půlrok zajišťuje pro příchozí z Ukrajiny kromě ubytování, stravy a doprovodných programů, jako jsou integrační a jazykové kurzy, také finanční pomoc až padesát tisíc korun pro dospělé a dvacet tisíc korun pro děti. Asistuje také při hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání.

Program přesídlení krajanů vznikl v reakci na žádosti několika stovek ukrajinských občanů českého původu prezidentu Miloši Zemanovi o repatriaci. Vláda na přesídlení uvolnila loni v lednu 66 milionů korun. Program se týká krajanů z celého světa, kteří se ocitnou v krizové situaci, jaká je nyní na Ukrajině.

Podle ministerstva je program celkem úspěšný a ukrajinským krajanům se daří integrovat do společnosti. „Patří v tomto ohledu mezi nejmotivovanější cizince. Řada z nich se usadila v Plzeňském, Středočeském či Jihomoravském kraji a v Praze. Zaměstnání nalezli zejména v dělnických profesích,“ řekla Malá. Dodala, že většina krajanů tráví v ubytovacím zařízení v Červené nad Vltavou kratší dobu než garantovaných šest měsíců.