Partnerka pobodaného muslima: Když Konvička zveřejnil naše fotky, výhrůžky se vyostřily

Pražská policie hledá dva útočníky, kteří v sobotu ráno napadli ve Vršovicích jedenačtyřicetiletého muslima. Muž skončil s bodným poraněním břicha v nemocnici. Jeho partnerka Eva Zahradníčková serveru Aktuálně.cz řekla, že jim někteří lidé vyhrožovali smrtí. Hlavně poté, co Martin Konvička z Bloku proti islámu zveřejnil na svém facebookovém profilu jejich fotografie.

Policie uvedla, že násilníci napadli cizince v sobotu ráno v Kodaňské ulici. Podle Zahradníčkové si útočníci na muže počkali, když si šel zaběhat. „Přišla mi od něj zpráva, kde stálo SOS. Opakovaně jsem mu tedy volala, nikdo to nebral a pak přišla další zpráva, že jej napadli nějací skinheadi a ať si na sebe dávám pozor,“ uvedla v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Cizinec se spolu se svou přítelkyní angažoval v pomoci uprchlíkům, na podzim byli pomáhat běžencům v Maďarsku. Útoku předcházely různé výhrůžky. Neznámý pachatel například nasprejoval na jejich auto hákový kříž.

Připrav se na smrt a mysli na děti

Vůči výhrůžkám jsem otupěla a brala je jako kolorit všedního dne. Nemyslela jsem si, že může dojít k fyzickému napadení.
Eva Zahradníčková
partnerka pobodaného muže

„Nedávno mi někdo do telefonu řekl: Tohle je tvůj poslední den, připrav se na smrt. Ale mně už vyhrožovali i upálením, kamenováním a podobně. Masivní vyhrožování přišlo, když docent Martin Konvička zveřejnil na svém profilu moje fotografie,“ sdělila přítelkyně napadeného muže. „Vyhrožují mi i přes moje děti: že bych na ně měla myslet, že určitě chodí do školy samy,“ dodává.

Sám napadený se k útoku nemůže vyjadřovat, musel podepsat protokol o mlčenlivosti. Případ vyšetřuje 1. oddělení krajského ředitelství policie zvané mordparta jako pokus o těžké ublížení na zdraví. Žádné další informace nebudou s ohledem na závažnost případu poskytnuty, oznámila mluvčí Andrea Zoulová.