Vznik Nejvyšší rady soudnictví je o krok blíž - podpořil ji i předseda Senátu

Události: Vznikne Nejvyšší rada soudnictví? (zdroj: ČT24)

Vznik Nejvyšší rady soudnictví podpořil po prezidentovi i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Ten se na potřebě orgánu, který by mluvil za všechny soudce, shodl během čtvrtečního jednání s předsedy Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem a Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou. Otevření takové debaty ve středu po schůzce s nimi odsouhlasil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který k tématu zaujímal dosud rezervovaný postoj.

Ještě v úterý 12. ledna pronesl ministr Pelikán na adresu vrcholných představitelů justice ironická slova. „Uděláme všechno pro to, aby to nikam nevedlo. Abychom ukázali, že jediná cesta je, že dostaneme svůj samosprávný orgán, a my už si to potom nějak uděláme.“

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal v reakci na to minulý týden poznamenal, že k tomu, aby byl označen za nepřítele ministerstva, stačí jen mít jiné představy. 

Obrat: Ministr je pro debatu o samosprávě justice

Po devíti dnech a společné večeři ale všichni zúčastnění radikálně změnili tón. „Byla tam výborná atmosféra, v mnoha věcech jsme si rozuměli. A domluvili jsme se, že otevřeme kapitolu týkající se správy či samosprávy justice,“ řekl ministr Pelikán.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa dodal, že „kde je vůle, tam je cesta“. „Zdá se, že se ta vůle objevila. A my jsme rádi,“ doplnil předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Justiční špičky teď podpořil Milan Štěch

Důvodem pro úsměvy je pro předsedy soudů i podpora nejvyšších ústavních činitelů. Na podzim ke vzniku Nejvyšší rady soudnictví vyzval prezident Miloš Zeman. Teď získaly justiční špičky na svou stranu také předsedu Senátu.

„Minimálně na to upozorním a pokusím se dát dohromady lidi jak v Senátu, tak případně ve sněmovně, kteří se budou chtít o tom bavit,“ uvedl Štěch.

Budou v Nejvyšší radě soudnictví i zástupci vlády?

Za novou formu samosprávy justice v podobě Nejvyšší rady soudnictví se stavěla i Pelikánova předchůdkyně v čele resortu spravedlnosti Helena Válková.

Diskuse je ale stále na začátku. Soudci budou chtít přesvědčit ministra, že by Nejvyšší rada měla dostat podíl na řízení celé justice. A měli by v ní proto sedět i zástupci vlády nebo parlamentu.

Podle Pelikána by ale měla být čistě soudcovská, aby nepřebírala pravomoci ministerstva.