Jak na neplatiče alimentů? Ministerstva se přou

Jak na neplatiče alimentů? Ministerstva se přou (zdroj: ČT24)

Neplatiči alimentů by v budoucnu neměli chodit do vězení, shodují se resorty spravedlnosti a sociálních věcí v přípravě zákona o zálohovaném výživném. „Resort sociálních věcí chtěl recept od spravedlnosti. Ministerstvo navrhuje, aby neplacení alimentů nebylo trestným činem a dlužníci nekončili ve vězení, ale byli nuceni platit jinak,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Místo toho by soudy ukládaly exekuce a odebíraly řidičské průkazy. Sporný zákon už vláda jednou odmítla, teď by o něm znovu měla jednat koaliční rada.

Neúplných rodin s dětmi je v Česku přes tři sta tisíc. Takzvané zálohované výživné má pomoct tam, kde jeden z rodičů platby alimentů ignoruje. A to dávkou pro dítě, kterou by měly soudy na dlužníkovi zpětně vymáhat.

K tomu, že by v některých případech dětem výživné namísto rodiče platil stát, se vládní strany zavázaly v koaliční smlouvě. Na podobě výživného se ale doteď koalice neshoduje.

Spory jsou hlavně kvůli jeho vymáhání. „Myslíme si, že v tomto případě by konkrétní tabulky, které by soudce v některých případech zavazovaly k nějakému kroku, jednání nebo rozhodnutí, nebyly šťastným řešením,“ řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Resort sociálních věcí chtěl recept od spravedlnosti. Ministerstvo navrhuje, aby neplacení alimentů nebylo trestným činem a dlužníci nekončili ve vězení, ale byli nuceni platit jinak. „Role ministerstva spravedlnosti je tady opravdu klíčová. Jestliže oni říkají, že tabulky ne, tak já chci po ministerstvu spravedlnosti, aby řeklo, jak sjednotíme tu praxi,“ řekla Marksová.

Vydáno pod