Šéfce ERÚ Vitáskové hrozí devět let vězení. Žalobce jí přičítá miliardové škody

Vysoké tresty v rozmezí od tří do deseti let vězení požaduje státní zástupce pro aktéry kauzy údajně nezákonného udělení licencí dvěma solárním elektrárnám na Chomutovsku. Obžalovaná je i předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková, pro kterou žalobce navrhuje devět let vězení. Vitásková podíl na podvodu odmítá.

„Navrhoval jsem, aby soud všechny obviněné uznal vinnými. Navrhl jsem tresty, jejichž výměra se vesměs pohybuje v horní části zákonem dané sazby, jde o tresty od tří do desíti let,“ uvedl státní zástupce Radek Mezlík. Obžalovaných je celkem deset lidí.

Žalobce navrhuje vysoké tresty podle svých slov hlavně kvůli výši způsobené škody. A přísný verdikt žádá i pro šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou. „Navrhoval jsem jí trest odnětí svobody ve výši devíti roků se zařazením do věznice s ostrahou. Její jednání směřovalo ke způsobení škody v řádu miliard korun,“ vysvětlil Mezlík.

Krajský soud vyčlenil vzhledem k velkému počtu obžalovaných pro závěrečné řeči tři dny. Zatím není znám termín vynesení rozsudku. Po Mezlíkově návrhu si vzala slovo obhajoba. Obžalovaní se dostanou na řadu až po ní, nejspíš ve čtvrtek.

Žalobce Radek Mezlík o požadovaných trestech v solární kauze (zdroj: ČT24)

Obžalovat šéfku ERÚ navrhla loni v srpnu protikorupční policie. Spolu s dalšími devíti lidmi se podle ní podílela na solárním podvodu na Chomutovsku. Podle policistů Vitásková „přivřela oči“ nad vydáním podezřelých licencí dvěma solárním elektrárnám Saša–Sun a Zdeněk–Sun, které patří synům podnikatele Zdeňka Zemka.

Podle obžaloby může státu vzniknout škoda okolo dvou miliard korun – to je totiž celková výše dotace, kterou díky pochybnému udělení licence mohou dané elektrárny pobírat po dobu dvaceti let. Vitásková na začátku procesu řekla, že věří ve spravedlivý proces. „Jsem si jistá, že nemůžu být souzená za to, co jsem neudělala a udělat nemohla. Žádného trestného činu jsem se nedopustila. Věřím, že to, co se odehrává, pro mě skončí dobře,“ uvedla tehdy.

Selhala kontrola

Žalobce se ale opírá o výpis z e-mailové komunikace Vitáskové s její podřízenou Michaelou Schneiderovou, ředitelkou odboru licencí. A především také o pochybné revizní zprávy o stavu elektráren. U soudu v minulosti vypovídal i obžalovaný technik Vladimír Čimpera, který v roce 2010 revizní zprávy vydal. Na jejich základě pak ERÚ udělil licenci. Jenže podle obžaloby postupoval ERÚ nezákonně, protože elektrárny nebyly tehdy ještě v provozu.

Technik u soudu mnohokrát zopakoval, že mu šlo hlavně o to, aby byla nová zařízení bezpečná. Zkoumal prý jen stav elektroinstalace v elektrárnách, ne funkčnost panelů. Všechny propojovací kabely byly podle něj v pořádku, i když některé panely a sekce elektráren na ně vůbec nebyly připojeny. Revizní zpráva o nedodělcích nic neříká. Čimpera přitom u soudu tvrdil, že některé dokumenty byly zfalšované.

Silvestrovský solární boom

ERÚ vydal pro elektrárny licenci poslední den roku 2010, kdy ještě platily dvojnásobné výkupní ceny energie. V ten den měl úřad vůbec napilno, ERÚ na Silvestra nebo pár dní předtím vydal množství nových licencí. Řada elektráren přitom v té době nebyla vůbec dostavěná.

Majitelé solárních elektráren, kteří získali licenci pro jejich provoz do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se výkupní podmínky zásadně změnily; za megawatthodinu je držitelům licence vypláceno jen 5 500 korun. Obě částky jsou přitom garantované na dobu 20 let.