Sobotka vyzval Norsko, aby zvážilo návrat bratrů Michalákových k biologické rodině

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v Paříži na okraji Mezinárodní klimatické konference setkal s předsedkyní norské vlády Ernou Solbergovou. Jedním z témat rozhovoru byl případ bratrů Michalákových. Sobotka Norsko požádal, aby respektovalo mezinárodní závazky týkající se práv dítěte a zvážilo všechna možná řešení, včetně návratu obou chlapců k biologické rodině.

„Premiérku Solbergovou jsem požádal, aby případu věnovala pozornost a aby se osobně zasadila o dodržování mezinárodních závazků norskými orgány. Považuji za mimořádně důležité, aby zodpovědné norské úřady skutečně zvážily všechny možnosti řešení situace, včetně návratu chlapců k jejich biologické rodině,“ uvedl Sobotka s tím, že případ „zatěžuje“ česko-norské vztahy.

Požádal jsem norskou premiérku také o to, aby ze strany norských institucí byla co nejlepší komunikace s našimi institucemi, které se zabývají ochranou práv dítěte a aby Norsko zvážilo komplexní přístup včetně všech variant, které by se ještě v kauze Michalákových mohly realizovat včetně možnosti, že by se o děti postaral orgán péče o děti v České republice.
Bohuslav Sobotka

V tiskové zprávě Úřadu vlády stojí, že „řada indicií a informací z dosavadního řízení podle názoru české strany ukazuje, že norské orgány nebyly vstřícné k legitimnímu požadavku matky na pravidelný styk s jejími vlastními dětmi a že v pěstounských rodinách chlapců není zajištěna kontinuita kulturního a jazykového původu dětí“.

České ministerstvo zahraničí odeslalo Norsku již tři diplomatické nóty. Předseda vlády se na začátku letošního roku obrátil na norskou premiérku dopisem s žádostí o vysvětlení postupu norských úřadů v případu.

Norská diplomacie českou stranu upozornila, že norská legislativa neumožňuje politické zasahování do případů péče o děti. „Já se domnívám, že vláda každého státu má celkovou odpovědnost za to, aby dotyčná země jako celek dodržovala mezinárodní dohody,“ soudí premiér.

Barnevernet
Zdroj: ČT24

Norská sociální služba Barnevernet odebrala českým rodičům syny – dnes desetiletého Denise a sedmiletého Davida – v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Eva Michaláková vloni v prosinci požádala o přezkoumání své kauzy, rozhodnutí o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího syna padlo letos v září. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.