Lze měřit hloubku dezénu jen pohmatem? Podle policie ano

Události: Spor o pokutu za hloubku dezénu (zdroj: ČT24)

Policisté a úředníci se neshodnou na tom, jak měřit hloubku dezénu u pneumatik automobilů. Podle policistů z Holešova na Zlínsku je možné udělit pokutu po kontrole zrakem a pohmatem, podle úředníků tamního městského úřadu to možné není. Krajské ředitelství zlínské policie si však za postupem svých lidí stojí a hodlá se proti rozhodnutí odvolat.

Letos v březnu zastavili policisté v Holešově na Zlínsku pana Ondřeje Adamce. Pneumatiky jeho vozu podrobili kontrole hloubky dezénu. Jednu pneumatiku měl podle nich příliš opotřebenou, tedy pod zákonem přípustnou mez 1,6 milimetru. V důsledku toho udělili řidiči pokutu ve výši 500 korun.

Pan Adamec odmítl pokutu zaplatit, protože policisté prý hloubku dezénu měřili pouze na okraji, navíc jen pohmatem, a tedy bez použití speciálního měřicího přístroje. Podle pana Adamce měla pneumatika jeho vozu stále drážky varující před blížícím se opotřebením. Na policejní fotce ale nic takového vidět není.

Na základě policejního spisu pak úřednice vydala příkaz, že se pan Adamec dopustil přestupku a musí zaplatit 1500 korun pokuty. Proti tomu ale pan Adamec podal odpor a začalo správní řízení včetně výslechů policistů. „Když jsem přes to přejel prstem a podíval jsem se na to zrakem, tak jsem zjistil, že těch 1,6 tam není. Tím pádem jsem mozkovým myšlením zjistil, že ta hranice tam není. To je ten selský rozum,“ uvedl jeden z policistů.

Policisté metodický pokyn neznají, měřiče dezénu nemají

U výslechu daný policista potvrdil, že řešil pouze krajní část pneumatiky. Hloubka dezénu se však podle metodického pokynu zjišťuje v hlavních drážkách uprostřed běhounu. „V tomto případě bylo jednoznačně prokázáno, že ten policista ani neví, jakým způsobem se měří hloubka dezénu,“ uvedl zmocněnec Ondřeje Adamce Stanislav Šíp.

„Jediné, co bych viděl jako objektivní měření, je certifikovaný měřič hloubky dezénu,“ dodal Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Policisté z Holešova však žádný takový přístroj neměli a nemají ho ani jejich kolegové. Podle vedení policie ho nepotřebují. „Skutečně pohledem se dá zjistit, že ta hloubka dezénu není taková, jaká by měla být,“ reagovala Lenka Javůrková z Krajského ředitelství police Zlínského kraje.

Úřad nakonec pokutu zrušil, policie se odvolá

Podle metodického pokynu ale i tak měření potřebné je. Protože ho policisté neprovedli, řízení o přestupku pana Adamce úřad zastavil. Během půl roku tak úřednice odboru dopravního a správního Městského úřadu Holešov vydala dvě různá rozhodnutí: nejdřív pokuta a nakonec žádný trest.

„Tato kauza se bude glorifikovat, že vlastně ten člověk z toho takto vyklouzl. A to rozhodně nepřispívá ke zvyšování autority zákonů,“ dodal Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Krajské ředitelství zlínské policie se nyní po zájmu České televize o celý případ hodlá proti rozhodnutí Městského úřadu v Holešově odvolat. Za postupem svých lidí si stojí a tvrdí, že přestupek má být potrestán.

Vydáno pod