Policie vyšetřuje smlouvy mezi pojišťovnami a firmou lobbisty Janouška

Vyšetřovatelé by měli do konce roku skončit práci na případu laboratoře Chambon spojené se jménem vězněného lobbisty Romana Janouška. Podle žalobců Janoušek poškodil některé zdravotní pojišťovny, když zajistil, aby s Chambonem uzavřely nevýhodné smlouvy. Sám potom vydělal stamiliony na jeho prodeji. Policie nyní pojišťovny vyzvala, aby vyčíslily vzniklou škodu.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna zjistila u společnosti Chambon chybné vykazování zdravotních služeb, tuším, že šlo o laboratorní vyšetření zhruba za 75 milionů bodů. To je asi 35,7 milionů korun,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Obdobně hovoří i mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadlecová: „Ukázaly se určité nedostatky ve způsobu vykázání zdravotních služeb.“

Stovky milionů pro lobbistu

Chambon, laboratoř na rozbory krve, získala mezi roky 2009 a 2012 od šesti českých pojišťoven na úhradách 550 milionů korun. Podle kriminalistů ale byly smlouvy pro pojišťovny nevýhodné a stát za nimi měl právě lobbista Roman Janoušek. Laboratorní společnost díky smlouvám nabrala na hodnotě.

Podle dřívějších informací serveru iDnes.cz anonymní vlastníci firmy akcie před čtyřmi lety prodali německé společnosti Synlab. Obdrželi 650 milionů korun. Peníze se objevily nejprve v úschově na účtu notářky Olgy Spoustové, následně se přerozdělily. Největší část přišla v únoru 2011 na konto Janouškovi, a to 325 milionů korun, zhruba poloviční sumy připutovaly k dalším společníkům. Jedním z nich byl Janouškův dlouholetý obchodní partner Luboš Pašek.

V souvislosti s celou kauzou si detektivové odnesli z centrály VZP stovky dokumentů a osobně vyslechli Romana Janouška. Zajímá je mimo jiné to, jestli někdo nedostal provize za uzavření pojistných smluv. Dokumenty Chambonu pak měli hledat i při domovních raziích v červnu 2013, současně se zásahem ve Strakově akademii, kvůli kterému padla Nečasova vláda.

Kromě pojišťoven žalobci podle informací ČT pátrají také po Janouškových kontech v zahraničí. Jednat by se mělo mimo jiné o účet ve Švýcarsku, kde mohla skončit část peněz z prodeje firmy. Slovy olomouckého státního zástupce Komára: „Probíhající vyšetřování nebudeme komentovat.“

Reportáž: Policie končí práce na Janouškovu případu (zdroj: ČT24)

Janoušek: Byl jsem vylosován jako černý Petr

Janouškův zájem o Všeobecnou zdravotní pojišťovnu naznačily už odposlechy hovorů lobbisty s bývalým primátorem Bémem, které v roce 2012 zveřejnila Mladá fronta Dnes:

  • Pavel Bém: Probíhá výběrový řízení na ředitele, tady pojišťovna VZP.
  • Roman Janoušek: Ano?
  • Pavel Bém: Praha, střední Čechy. Máš to nějak pod kontrolou, nebo nemáš?
  • Roman Janoušek: Ne.

Podnikatel si nyní odpykává čtyři a půl roku vězení za dopravní nehodu spáchanou v opilosti. Ještě před nástupem výkonu trestu reportérovi ČT Jiřímu Hynkovi ke kauze kolem firmy Chambon řekl, že policejní vyšetřování považuje za účelové. „Cítím to tak, že jsem byl vylosován jako černý Petr a je potřeba mě nějakým způsobem znejistit,“ prohlásil doslova.