Americký konvoj opustil Vyškov a míří do Maďarska

Předsunutá část konvoje americké armády pokračuje v cestě na cvičení NATO v Maďarsku. Ve čtvrtek dopoledne vojáci opustili kasárna ve Vyškově a zamířili na Slovensko. Hranice překročili v Lanžhotě krátce po poledni. Hlavní část konvoje odjede z bavorské základny až v neděli.

Do Vyškova dorazila předsunutá část konvoje ve čtvrtek ve dvě hodiny ráno. V kasárnách přenocovalo 60 vojáků, kteří se na Moravu přepravili 20 vojenskými vozidly včetně obrněných aut Stryker. Podle mluvčí Vojenské akademie ve Vyškově Moniky Novákové neměli Američané žádné speciální požadavky. Ve vojenském autoparku pouze doplnili pohonné látky a byla tam pro ně připravena večeře a snídaně.

Na cestu dál měli vojáci vyrazit v půl šesté ráno, kvůli pozdnímu příjezdu ale nakonec odjedli až po desáté. Do Vyškova totiž měli původně dorazit už ve středu večer. Část konvoje ale nabrala zpoždění v Německu, a proto dorazila později i do Prahy.

Problémy měli Američané také při přesunu z Prahy na Moravu. Kvůli potížím jednoho vozidla musel konvoj kolem 20:00 na chvíli přerušit jízdu zhruba na 53. kilometru dálnice D1. „Konvoj zastavil, protože měli přehřáté jedno vozidlo, ale zase rychle se dal do pohybu,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Johnová.

Předvoj hlavního konvoje má vyzkoušet, nakolik je trasa do Maďarska průjezdná. Do České republiky přijel ve středu. V kasárnách v Praze-Ruzyni se s vojáky setkal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Do Prahy dorazilo 30 vozidel s více než 100 vojáky. Část z nich se vrátila zpět do bavorského Vilsecku.

V hlavním konvoji budou i strykery

Američtí vojáci během týdne projedou Českem ještě dvakrát. Po předsunuté jízdě se část vrátí zřejmě v pátek a sobotu přes Česko zpět do Německa. V neděli se pak na cestu vydá hlavní část amerických sil.

Konvoj by mělo tvořit až 550 vojáků a asi 150 vozidel včetně obrněnců Stryker. Po českých dálnicích a rychlostních silnicích pojedou rozděleni do více kolon, aby neblokovali dopravu. Američané se v Maďarsku zúčastní cvičení NATO Brave Warrior 2015.

Trasa průjezdu amerického konvoje
Zdroj: ČT24