Europoslanec objel uprchlické tábory. „Neutíkají před válkou,“ říká

Tomáš Zdechovský: Přicházejí i z nejbezpečnějších míst (zdroj: ČT24)

Patnáct zařízení pro uprchlíky navštívil v poslední době europoslanec z výboru pro lidská práva Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). V Interview ČT24 dal najevo rozčarování po setkání s lidmi, kteří žádají o možnost začít nový život v Evropě. Většina z nich podle něj nejsou uprchlíci, ale ekonomičtí migranti, kterým ve vlasti nic vážného nehrozí. Současně europoslanec zdůraznil, že se efektivně daří odhalovat ty, kteří lžou, a také je rychle z Evropy deportovat.

Prostředí, ve kterém se imigranti ocitají po příjezdu do Evropy, je podle Tomáše Zdechovského dobré. Odmítl tvrzení, se kterými se setkal před svou inspekční cestou, že jsou areály na Sicílii, kam se vydal, přeplněná nebo v nich panují špatné podmínky. Zatímco však zařízení pro uprchlíky působila lépe, u jejich osazenstva to bylo naopak. „Když jsem viděl první detenční tábor a setkal se s lidmi, kteří se vydávali za uprchlíky, byl jsem velmi nepříjemně překvapen. Ti lidé měli naučené odpovědi, jak nám mají odpovídat. Většina z nich nám lhala. Po chvíli si začali stěžovat na jídlo, pití, na všechno, začali nám diktovat, jaká mají práva," popsal europoslanec. Chování migrantů z italských táborů srovnal se syrskou rodinou, která v Bruselu bydlí ve stejném domě jako on. „Ti lidé jsou velmi citliví, vnímající a velmi děkují za každou pomoc, která jim je dána,“ podotkl.

Deportace přijde rychle…

Současně upozornil, že italská policie dokáže ty, kdo lžou, že přicházejí z míst sužovaných válkou, spolehlivě rozpoznat. Policistům v tom pomáhají i lidé, kteří z válečných zón opravdu přišli a azyl v Evropě získali. „Zkouší je z jazyka nebo místopisu. Také se zapisují po celou dobu informace, které ten člověk říká. Když během čtyř hodin třikrát změnil výpověď, je na seznamu podezřelých," popsal Tomáš Zdechovský. Kdo sítem neprojde, je deportován. „Pokud procedurou neprojde, je okamžitě vrácen: buď lodí, nebo letadlem. Ti lidé se dají do vojenských letadel a odvezou se do tamní země,“ shrnul.

  • Česko se navzdory krizi, která zmítá Evropou, nemusí uprchlické vlny obávat. Lidé, se kterými se Tomáš Zdechovský setkal v uprchlických táborech, mu dali jasně najevo, že stojí pouze o bohaté země EU a Česko řadí mezi chudé. „Nejsme ekonomický tygr, nemáme nic, co by dělalo dobrou image," shrnul europoslanec. Dodal, že kromě podmínek, které migrantům nepostačují, nemají o ČR zájem také kvůli jazyku. „Syrští uprchlíci, kteří bydlí v mém domě, říkali, že naučit se česky je pro ně stejně těžké, jako naučit se pro Čecha arabsky nebo čínsky nebo japonsky," poznamenal.

Migranti se vesměs snaží dostat do vybrané skupiny zemí Evropské unie, které považují za nejbohatší. O Česko zájem nemají, přesto se ocitají ve zdejších detenčních zařízeních. Dlouho v nich však nepobývají. „Jak jsem byl informován a přesvědčil jsem se, postupujeme podle zákona. Uprchlíky tam necháváme pouze v zákonné lhůtě. Potom jsou v rámci řízení propuštěni a musí opustit ČR," řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) po návštěvě zařízení v Bělé pod Bezdězem. Tomáš Zdechovský dodal, že dvě třetiny lidí odmítnutých v Česku skutečně svoji cestu vzdají, zbytek pokračuje do Německa. Nikdo je však k tomu, kam povede další cesta, nenutí, což podle hejtmana Petery nelibě nesou lidé žijící poblíž uprchlických zařízení. Kraj se proto rozhodl, že napomůže jejich odjezdu. „Je dohoda, že lidem, kteří ze zařízení odejdou, bude nabídnuta doprava na nádraží, aby se netoulali po Bělé," uvedl hejtman.

… ale nebrání dalším pokusům

Europoslanec Zdechovský považuje za největší dosud nepřekonaný problém migrační krize fakt, že těm, kdo neuspějí ve snaze proniknout do Evropy, nic nebrání v dalším pokusu. Upozornil, že zejména lidé z balkánských zemí jezdí žádat o azyl do Německa, jako by tam jeli na dovolenou. „Musíme udělat proceduru tak, že když to zkusí podruhé nebo potřetí, tak cestu zpět bude platit. Pak bude mít šest tisíc eur dluh," nastínil.