Psychiatři se bouří proti odvolání ředitele Dobřan a volají po reformě

Proti odvolání ředitele psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vladimíra Žižky protestují zaměstnanci i odborníci. Zástupci léčebny dokonce přijeli na Úřad vlády, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) si ale i po jednání s nimi za svým rozhodnutím stojí a tvrdí, že na prvním místě je pro něj ochrana veřejnosti. Z léčebny byl propuštěn pacient, který minulý týden na Plzeňsku zavraždil ženu. Na stranu odvolaného ředitele se postavila odborná společnost psychiatrů, která se už mnoho let snaží prosadit razantnější reformu péče o duševně nemocné.

Podle posledních statistik léčebnami za rok projde asi 4000 pacientů a směřuje do nich většina peněz určených na psychiatrickou péči. Ambulantně se přitom léčí dvanáctkrát víc lidí. „Psychiatrie je dlouhodobě podfinancována, jde na ni ze zdravotnického rozpočtu asi 2,5 procenta,“ uvedl Jiří Raboch z České psychiatrické společnosti.

Rozpočet české psychiatrie je tak jedním z nejnižších v Evropské unii. Právě evropské peníze mají rozhýbat reformu psychiatrie. Vznikat mají centra duševního zdraví - mezistupně mezi léčebnami a ambulancemi. „Pomohlo by to i dnešnímu stavu, kdy léčebna nemůže mít nikdy jistotu, že o pacienta, kterého předá lékaři, je náležitě postaráno,“ myslí si Němeček.

Případ v Dobřanech otevřel diskuzi o systému psychiatrické péče (zdroj: ČT24)

Bývalý klášter ve Lnářích slouží už 50 let jako psychiatrická léčebna. Léčebna si zakládá na lidském přístupu. Terapii má podpořit barevná výzdoba, výtvarné dílny, hřiště nebo společná jídelna. „Pacienti se tady setkávají, a je to prostředí, které je důstojnější,“ vysvětlil význam společenské místnosti ředitel psychiatrické léčebny ve Lnářích Vladimír Muchl. Léčebna ve Lnářích má kapacitu 70 lůžek, která jsou během celého roku ze 100 procent obsazena.

V ambulancích totiž na 600 tisíc pacientů připadá jen 730 psychiatrů. A pacienti předaní do jejich péče za poslední rok dvakrát zabíjeli. Naposled na Plzeňsku. Psychiatrická společnost i zaměstnanci dobřanské léčebny chybu odmítají. „Bylo postupováno striktně podle zákona. Nemocnice v tu chvíli neměla jinou možnost, než pacienta propustit. A zároveň nedošlo k žádnému medicínskému pochybení,“ uvedla primářka Psychiatrické nemocnice Dobřany Eva Navrátilová.

Pravděpodobný pachatel podstoupil počátkem roku v Dobřanech nedobrovolné léčení – jevil známky duševní poruchy a trpěl bludy. Navíc prý vyhrožoval, že někoho zabije. Jenže nedobrovolnou hospitalizaci musí po čase zhodnotit soud, jestli její důvody ještě trvají. K tomu si obvykle vyžádá znalecký posudek – léčebna ale ještě předtím rozhodla, že muže propustí a dala to jen na vědomí soudu, který další řízení zastavil.