Polští celníci pokračují ve stávce

Varšava - Polští celníci pokračují ve stávce. Řidiči tisíců kamionů již několik dnů čekají v mnohakilometrových frontách na schengenské hranici na odbavení. Nejdelší doba na odbavení je 9 dnů a kritická situace je na jihovýchodě Polska na hraničních přechodech s Ukrajinou, kde je až pádesátikilometrova kolona aut.


Celníci svými protesty zcela ochromili schengenskou hranici. Dva řidiči už čekání nevydrželi a dostali infarkt. Situace je kritická nejen na hraničních přechodech, ale i v různých částech Polska; čekají zde totiž mnozí řidiči, kteří vědí, že nemá význam na hranici vůbec jezdit.

Jak připomněl Miroslav Karas, celníci stávkovat nemohou, ale bojkotují odbavování na hranicích tím, že si vybírají dovolenou, případně si berou neschopenku. Vedou takzvanou italskou stávku, což znamená, že všechno dělají velice důkladně. Pečlivě prohlížejí dokumenty, kontrolují podle řidičů snad úplně všechno; celní správa se navíc dlouhodobě potýká s nedostatkem zaměstnanců. Celníci si chtějí vymoci vyšší platy. Požadují v přepočtu zvýšení až o 12.000 korun, vláda jim nabízí jen 4.000.

Dopravci nechápou, proč musejí doplácet na protesty celníků. Jsou rozhořčeni, protože zboží nedoručí včas zákazníkovi. Jsou proto připraveni zatarasit kamiony příjezdové komunikace do Varšavy, pokud vláda neodblokuje hranice. Na polské straně způsobil protest ztráty přes dvě miliardy českých korun.