Pecina považuje setkání s Babišem za standardní

Praha - Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina se dnes poprvé oficiálně vyjádřil ke své nedávné schůzce s podnikatelem Andrejem Babišem. Setkání s majitelem agrární firmy Agrofert, jejíž fúzi s První žateckou prověřuje právě Pecinův antimonopolní úřad, považuje za naprosto standardní. Pověst úřadu tím podle svých slov nijak nepoškodil. Pokud ho nedonutí okolnosti, praxi svých schůzek měnit nechce, považuje je za bezproblémové.

Schůzka Peciny a Babiše, která se odehrála v autocentru Mercedes Forum na pražském Chodově, vzbudila diskuse o tom, nakolik etické je pro Pecinu scházet se s podnikatelem, o jehož firemních záležitostech rozhoduje úřad. Pecina ale upozornil, že se ničím neprovinil. Dále zdůraznil, že v Praze nemá kancelář, v níž by se mohl s podnikateli scházet, a že považuje za lepší setkat se na neutrální půdě než v kancelářích konkrétních firem.

„Chovám se naprosto standardně jako předsedové různých ústředních orgánů nebo ministři, kteří když vyjedou mimo své působiště. To znamená, že pokud se nemohou s nikým setkat na svém ministerstvu, tak se setkají pokud možno na veřejném místě. A já jsem vždy považoval za lepší setkat se na veřejném místě než v sídle firmy,“ sdělil Pecina České televizi.

Schůzek, které se podobají té s Babišem, prý absolvoval od začátku roku už mnoho. Skandalizaci, která se kolem schůzky rozpoutala, proto nechápe. Všechny schůzky mu navíc domlouvá sekretariát a setkání s Babišem rozhodně nebylo tajné. „Já jezdím do Prahy jednou za týden, jednou za čtrnáct dní například navštívit nějaké ministerstvo. A v okamžiku, kdy jsem v Praze, můj sekretariát samozřejmě automaticky nabízí subjektům, které se se mnou chtějí setkat, že nemusí jezdit do Brna. A tak na každou svou návštěvu Prahy mám naplánovanou řadu schůzek,“ řekl Pecina.

Podle Peciny je šéf Agrofertu respektovaný podnikatel, který platí nemalé daně a zaměstnává stovky lidí. Setkali se spolu už po několikáté a mluvili především o připravované fúzi Agrofertu. Babiš se měl dotazovat na případnou veřejnou podporu. Podle posledních informací bude antimonopolní úřad požýadovat pro fúzi Agrofertu a První žatecké splnění podmínek, které zajistí rovnováhu na trhu.

Fúzi jedné z největších zemědělských a potravinářských skupin v Česku s První žateckou posuzují Pecinovi lidé od ledna, vzali si na ni delší pětiměsíční lhůtu. Úřad za poslední skoro tři roky nezakázal žádnou z více než 150 posuzovaných fúzí, jen několik jich povolil s podmínkami. Několikrát už povolil převzetí i skupině Agrofert, šlo o získání firem Kostelecké uzeniny, Agrotec, Agri CS či Oseva.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Zdroj: ČT24