Výměna domů ministerstva práce přináší další žaloby

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí před dvěma lety měnilo domy, zpětně ale zjistilo, že výměna je nevýhodná a začalo podnikat právní kroky. Zažalovalo svou náměstkyni, která transakci prováděla a teď ukazuje prstem na další hříšníky. Za údajně nevýhodnou směnu, kdy palác v Lannově ulici nahradilo jinými nemovitostmi, žaluje kupující firmu WSF Delta o vratku ve výši 114 milionů korun. Zároveň se ministerstvu nelíbí odhad soudního znalce. I toho chce dostat před soud.

Z paláce v hodnotě jedné miliardy korun chtěla rakouská společnost WSF Delta zřídit pětihvězdičkový hotel. Budovu bývalé polikliniky Klimentská získala firma v roce 2006 od ministerstva výměnou za jiné domy. Ministerstvo je ale zpětně s obchodem nespokojeno. „Směnu považujeme za velice nevýhodnou, a proto doufáme, že se nám peníze podaří získat zpátky,“ pokusil se vyjasnit postoj žalobce mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský. „Žalováná částka je 144 milionů a téměř 48 tisíc, což je rozdíl mezi těmi směněnými budovami,“ upřesnila požadavky ministerstva Jana Rennerová z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Žalobu jsme podali i na soudního znalce, který domy hodnotil,“ doplnil Sezemský.

Ministerstvo ale neprodělalo jenom kvůli samotné výměně. Jeho tehdejší vedení se totiž ve smlouvě zavázalo, že Česká správa sociálního zabezpečení, která až do směny v paláci sídlila, bude objekt dál spravovat a do jeho oprav investovat. První slyšení jsou na programu na přelomu srpna a září.