Soudce Sovák nebude za údajné publikování cizích textů potrestán

Brno - Soudce Vrchního soudu v Praze Zdeněk Sovák, jenž údajně publikoval opsané odborné texty, nebude v kárném řízení potrestán. Nejvyšší soud dnes zamítl odvolání ministra spravedlnosti, a definitivně tak řízení ukončil. Sovák čelil kvůli opisování i trestnímu stíhání, ovšem s poškozenými se dohodl na mimosoudním vyrovnání.

Kárné řízení už v květnu zastavil olomoucký vrchní soud. Kárný postih prý nepřipadá v úvahu, pokud trestní stíhání skončilo mimosoudním vyrovnáním. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale využil svého práva a odvolal se, na postihu totiž trval. 

Sovák byl kvůli opisování odborných textů i trestně stíhán společně se státním zástupcem Liborem Nedorostem a bývalým rektorem brněnské soukromé Vysoké školy Karla Engliše Vladislavem Větrovcem. Texty jiných právníků tiskli pod svými jmény v odborných časopisech i v publikacích. Čelili proto obvinění z porušování autorských práv a z podvodu. Plagiátoři se po dohodě s poškozenými omluvili v odborných časopisech a na veřejně prospěšné účely složili stotisícové částky. Trestní stíhání bylo poté ukončeno.

Sovák prý měl také kontakty se skupinou kolem ústeckého soudce Jiřího Berky, jenž je obžalován ze zmanipulování několika konkurzů firem.

Sovák se dnešního jednání nezúčastnil. Již dříve uvedl, že publikoval cizí stati nešťastnou náhodou, když se přehmátl při manipulaci s texty v elektronické poště. Jeho zástupce Pavel Zelenka dnes kritizoval ministra spravedlnosti, že do kárného řízení vstoupil aktivně až pět let poté, co začalo. Dosud prý nejevil o kauzu zájem. Je to ryzí zneužití postavení ministra, tvrdil Zelenka.