Čtyřikrát ho osvobodili, nakonec dostal doživotí

Praha - Středočeský krajský soud dnes uložil Robertu Tempelovi za vraždu dvou mladých mužů z léta 2001 doživotní trest vězení. Prvoinstanční senát tak v pátém kole procesu dospěl k jinému závěru než v minulosti plzeňský krajský soud, který Tempela čtyřikrát osvobodil. Všechny zprošťující verdikty však odvolací soud zrušil. Dnešní rozsudek je nepravomocný. Odsouzený se proti němu na místě odvolal, státní zástupce se práva na odvolání vzdal. Tempel, údajně přezdívaný Psychi, si v současnosti odpykává souhrnný trest 13,5 roku vězení za loupež. Pokud ortel potvrdí i Vrchní soud, bude čtyřiatřicátým doživotním vězněm v zemi.

„Při hodnocení všech důkazů v souvislosti bylo třeba rozhodnout o vině obžalovaného,“ uvedla při odůvodnění rozsudku předsedkyně trestního senátu Oldřiška Rysová. „Justiční vražda,“ reagoval na verdikt Tempel. Státní zástupce Petr Šnajdr je s verdiktem spokojený: „Bylo rozhodnuto podle práva. Soud rozhodl správně.“ Podle předsedkyně trestního senátu Oldřišky Rysové se navíc soud nedomnívá, že by se muže podařilo napravit kratším trestem, a proto mu uložil doživotí.

Obhájce Tempela Kolja Kubíček připomněl, že jeho klient byl v minulosti
čtyřikrát osvobozen. Pražský vrchní soud proto podle něj případ poslal do Prahy, aby jej zdejší soud odsoudil: „To je ovšem právní praxe nejen zvláštní, ale podle mě naprosto nepřípustná.“ Advokát trvá na tom, že jeho klient měl být opět osvobozen: „Nejsou důkazy na to, že to udělal právě Tempel.“ Podle svých slov ovšem očekává, že odvolací soud verdikt potvrdí.

Tempel si už odpykává 13,5 roku za loupež

Událost se podle spisu stala koncem srpna 2001 na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel zde měl podle obžaloby předat 400 tisíc korun za auto, které si prý chtěl koupit od Lukáše Svobody. Místo toho ale podle spisu vytáhl zbraň a Svobodu zastřelil. Zasáhl údajně i Michaela Vičara, který přijel se Svobodou, a následně jej prý dobil údery do hlavy. Obě těla podle obžaloby následující den za pomoci Lubomíra Václava zakopal ve Staré Vodě na Chebsku.

Za účast na vraždě byl v minulosti stíhán i Václav z Karlových Varů. Soudy ho ale pravomocně osvobodily. V kauze nyní vystupuje jako klíčový svědek. Václav i Tempel svádí vinu jeden na druhého. Václav v minulosti uvedl, že když viděl, jak Tempel oba muže zabil, ze strachu mu pomohl těla pohřbít. Bál se prý výhrůžek, že ho také zabije a že má známé na policii.  

Pětatřicetiletý Tempel ale tvrdí, že oba zavraždil Václav. On prý vraždu neohlásil a Václavovi pomohl, jelikož měl strach. Protože je trestaný násilník, tak se podle svých slov bál, že by vina padla na něj. Václav mu podle něho navíc hrozil, že ublíží jeho přítelkyni. „Máme za to, že výpověď svědka Václava skutečně není nevěrohodná a že je podporována dalšími důkazy,“ uvedla dnes Rysová. Ve prospěch Václava podle ní hovořilo to, že jej znalec označil za obecně věrohodného. Naopak Tempel v minulosti měnil výpověď a několikrát se odlišně vyjádřil i sám k sobě.

Brněnský soud poslal vraha na třináct a půl roku za mříže
Zdroj: ČT24
Vydáno pod