Brněnská Úrazová nemocnice patří definitivně pod město

Brno - Brněnská Úrazová nemocnice se definitivně stala městskou nemocnicí. Zastupitelé dnes totiž schválili její zřizovací listinu. Město Brno ji muselo povinně schválit do 90 dnů od 1. ledna 2009, kdy nemocnici převzalo od ministerstva zdravotnictví. Zastupitelé bod přijali bez diskuse.

Podle materiálu pro zastupitele je schválení zřizovací listiny do jisté míry provizorní. Nemocnice nemá hotovou účetní uzávěrku za loňský rok ani protokol o převzetí majetku, přičemž právě majetkové otázky jsou v nemocnici dost komplikované. Ministerstvo ještě pod vedením Tomáše Julínka převedlo koncem loňského roku přístroje do majetku Fakultní nemocnice Brno, která je následně Úrazové nemocnici začala pronajímat. Brněnská úrazovka s tím nesouhlasí a podala žalobu, kterou se bude snažit zpochybnit platnost uzavřených smluv.

Primátor Roman Onderka (ČSSD) soudí, že zřizovací listina je potřebná například proto, aby nemocnice mohla u krajského úřadu žádat o registraci. „Nezbytnou přílohou žádosti je právě zřizovací listina,“ uvádí materiál pro zastupitele.

Roman Onderka
Zdroj: ČT24