14 let za vraždu a znásilnění bezdomovkyně

Brno - Brněnský krajský soud dnes poslal na 14 let do vězení pětadvacetiletého sexuálního devianta Petera Pohlodka. Potrestal jej za znásilnění a vraždu o 35 let starší bezdomovkyně. K činu došlo v listopadu 2007 v drážním domku u stanice Nezamyslice na Prostějovsku. Soudce Miloš Žďárský prohlásil, že o mužově vině nejsou nejmenší pochyby. Muž přijal rozhodnutí s klidnou tváří.

Slovák Pohlodko se k činu přiznal, což byla jediná polehčující okolnost. Uvedl, že jej k vraždě přiměly pudy, které nedokázal ovládnout. Podle znalců je pro okolí nebezpečný a potřebuje ústavní léčbu, což potvrdil i soud.

Pohlodkův obhájce Pavel Holub je s rozsudkem spokojen a vzdal se práva na odvolání. „Jsem hluboce přesvědčen, že to byl zkrat. On skutečně bohužel je sexuální deviant a bude se léčit,“ řekl novinářům Holub. Obžaloba navrhovala výjimečný trest kolem 17 let. „Tou vraždou se snažil zakrýt původní trestný čin, to znásilnění. Soud měl ale jiný názor,“ uvedl žalobce Jaroslav Kubeša. Ponechal si lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá.

Pohlodko dnes u soudu řekl, že se v den vraždy pohádal s tetou. Vztek v něm vyvolal sexuální vášeň. Šel potom do opuštěného železničního hradla u nádraží, v němž přebývala bezdomovkyně. Na oběť zaútočil pěstmi a kopanci.

Žena umírala čtyři hodiny 

Útok byl podle expertů brutální. „Napadl ji opakovaně, se střední až velkou intenzitou, pěstmi a kopy, většinou do hlavy a horní poloviny těla,“ uvedl Žďárský.

Žena utrpěla zlomeninu pěti žeber, rozsáhlé pohmožděniny v obličeji a další zranění. Když už se nemohla bránit, Pohlodko ji znásilnil, vzal jí prázdnou peněženku a zapalovač, přikryl ji starými hadry a odešel. Nelze prý vyloučit, že ji tloukl i po znásilnění.

Znalci dnes soudu řekli, že bezmocná žena umírala na četná zranění asi čtyři hodiny. Smrt nakonec způsobilo vdechnutí krve do plic. Pohlodko činu lituje. Znalci se shodli na tom, že trpí sexuální patologickou agresí, kterou neovládá.

Vydáno pod