Klaus představil další knihu o globálním oteplování

Praha - Prezident Václav Klaus představil svou novou knihu na téma globální oteplování Modrá planeta v ohrožení. Znovu v ní především varuje před údajnou hysterií kolem změn klimatu, a navazuje tak na svůj předchozí text ke stejnému tématu - Modrá, nikoli zelená planeta, který vyšel před dvěma lety. Křest knihy využili i aktivisté Greenpeace, kteří dopoledne vyvěsili transparent na věž Staroměstské radnice.

Klaus při dnešním uvedení knihy nezapomněl zdůraznit, že se svými názory na globální oteplování zdaleka není osamocen. V předmluvě knihy český prezident píše, že nesouhlasí s tím, aby byla „sporná myšlenka globálního oteplování a ještě daleko spornější myšlenka dominantního vlivu člověka na globální klima a na globální teplotu zneužívána k dalšímu radikálnímu vstupu státu a politiky do lidské společnosti“. S touto „falešnou doktrínou“ je podle něj třeba dál bojovat.

Prezident dlouhodobě hovoří v souvislosti s globálním oteplováním o hysterii, která je daleko větší hrozbou než samotná klimatická změna. V ohrožení je podle něj svoboda a prosperita, nikoli podnebí. „Je zřejmé, že ekologisté nechtějí změnit klima. Chtějí změnit nás a naše chování. Přejí si nás kontrolovat a ovládat,“ napsal v knize Klaus.

Klaus nevěří na vlivy člověka a zhoubnost oteplování

Zpráva Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) z roku 2001 předpovídá, že do roku 2100 naroste průměrná teplota na planetě o 1,4 až 5,8 stupně Celsia proti stavu v roce 1990. Zpráva zároveň konstatovala, že růst teploty způsobuje především činnost člověka, hlavně vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Podle Klause ale i ze zpráv IPCC vyplývá, že náklady na snižování emisí by byly daleko větší, než kdyby se lidé vyrovnali s předpovídaným oteplením. Jeho kritici však upozorňují, že nejde jen o člověka, který se se změnou musí vyrovnat, ale o celý ekosystém, který je již nyní vážně narušen.

Křest Klausovy knihy využili i aktivisté Greenpeace k apelu na politiky. Dopoledne na věž Staroměstské radnice vyvěsili transparent s upozorněním, že do kodaňské konference o změnách klimatu zbývá přesně sto dní a je třeba konat. „Pan prezident má samozřejmě pravdu, když tvrdí, že příroda i lidstvo se změně klimatu dokážou přizpůsobit. Cena, kterou za to zaplatí miliony lidí zejména z chudých zemí, bude ale strašná,“ uvedl člen Greenpeace Jan Rovenský.

Transparent Greenpeace
Zdroj: ČT24