V Ústí vykolejil City Elefant, strojvedoucí nepřežil

Ústí nad Labem - V ústecké čtvrti Vaňov dnes odpoledne před pátou hodinou vykolejil osobní vlak City Elefant. Při nehodě vlaku jedoucího z Prahy do Ústí nad Labem se zranilo 11 lidí a zahynul strojvedoucí. Souprava se tam z neznámých příčin převrátila. Provoz na trati Prackovice - Ústí nad Labem hl.n. je stále přerušen a dopravu tam zajišťují náhradní autobusy.

Vlak podle stop na trati vykolejil na výhybce, naklonil se doleva a předním vozem narazil do betonové zdi, která ho rozpárala. Paradoxně mu přitom chybělo do cílové stanice jen pár stovek metrů. Příčina nehody bude ještě nějakou dobu nejasná, drážní inspekce totiž odhaduje dobu vyšetřování na několik dnů, ale spíše týdnů. Na vině mohla být jak porucha kolejí, tak vlakové soupravy nebo také lidská chyba.

Souprava jela atypicky po levé koleji a první výhybka, která byla zřejmě postavena pro jiný směr, ji vykolejila. Po osmdesáti metrech se vlak naklonil doleva a hliníková skříň řídicího vozu se začala trhat. Zbytek soupravy se naskládal za něj, ale unikl horšímu poškození. Trať je takzvaně banalizovaná, tedy uzpůsobena pro jízdu po obou kolejích. „Škoda na trati činí 15 milionů, na vlaku 50 milionů korun,“ doplnil Jan Kučera z Drážní inspekce. Opravy trati potrvají až několik týdnů.

Při nehodě zahynul strojvedoucí, podle Českých drah šlo o zkušeného zaměstnance ve věku kolem šedesáti let. Dalších 11 lidí je zraněno, informaci potvrdil mluvčí hasičů v Ústeckém kraji Lukáš Marvan. Tři lidé jsou zraněni těžce, tři lehce a tři jsou v šoku, uvedl redaktor ČT Jan Stuchlík. Nejhůře zraněný pacient má prý poranění v oblasti hrudi a hlavy, jeho stav je ale stabilizovaný. Nikdo ze zraněných není v ohrožení života. ČD všechny zraněné odškodní; stejně jako cestující, kteří utrpěli majetkovou újmu. 

Železniční trať mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi je stále neprůjezdná. „Předpokládám, že odklízení bude trvat několik dnů. Jedna kolej by se mohla uvolnit během noci,“ uvedl mluvčí ČD Radek Joklík. Nad oběma kolejemi byly strženy troleje, takže po obnovení provozu budou vlaky přetahovat dieselové lokomotivy. Kolej by prý mohla být průjezdná zhruba za tři hodiny. Nákladní vlaky jsou odkláněny po pravobřežní trati přes Litoměřice. Některé soupravy nahradily autobusy. Kvůli nehodě byla krátkodobě také uzavřena silnice mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi. V Ústí nad Labem se proto tvořily dlouhé kolony. Policie už ale uzavírku otevřela.

Podle mluvčího Správy železniční a dopravní cesty Pavla Hally za nehodu s největší pravděpodobností nemůže stav kolejí. Podle něho jde o rychlostní koridor a kolejiště je zde pravidelně kontrolováno.

K další železniční nehodě došlo krátce po šesté hodině na nádraží v Mladé Boleslavi, kde vykolejil nákladní vlak. Podle informací Drážní inspekce nebyl nikdo zraněn. Provoz na trati je přerušen, sdělil Kučera.

Železniční nehoda
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK