ČSSD triumfuje v krajských městech, ODS vyhrála jen v Plzni

Praha - V komunálních volbách sice z větších politických stran nejlépe uspěla ODS, v krajských městech ale oproti sociálním demokratům ztrácí. Jedinou výjimkou, kde vyhráli občanští demokraté, je Plzeň. Tam byl ovšem výsledek velmi těsný a obě nejsilnější strany mají v zastupitelstvu shodně mandátů. TOP 09 zvítězila v ostře sledovaném souboji o pražský magistrát a také ve Zlíně. V Liberci, Českých Budějovicích a také v Karlových Varech uspěla místní sdružení. Ve zbylých sedmi krajských městech ovšem triumfovali sociální demokraté. Důležitá teď budou povolební vyjednávání o koaliční spolupráci, vítězství ve volbách totiž ještě nezaručuje post primátora. O tom se přesvědčila např. ODS před čtyřmi roky v Brně, kde sice získala nejvíce hlasů, nakonec ovšem skončila v opozici.

Karlovy Vary: Komunální volby v Karlových Varech překvapivě vyhrála Karlovarská občanská alternativa se ziskem osmi mandátů. Druhá skončila ČSSD se sedmi křesly, stejný počet získala i třetí ODS. Alternativa obsadí v zastupitelstvu pět míst, TOP 09 čtyři a hnutí O co jim jde? tři místa. 

Karlovarská občanská alternativa chce jednání o budoucí koalici zahájit už dnes. Nejdříve se sejde se zástupci TOP 09. Poté se zástupci obou stran sejdou s Alternativou a také s hnutím O co jim jde? Už před volbami avizoval lídr vítězné strany, že nebude jednat s komunisty. 

Plzeň: Komunální volby v Plzni vyhrála s velmi těsným náskokem ODS, která v zastupitelstvu obsadí 14 křesel. Stejný počet připadl i druhým sociálním demokratům. S velkým odstupem třetí skončila TOP 09, která bude mít v zastupitelstvu sedm kandidátů. Do zastupitelstva se dostalo ještě pět představitelů strany Občané.cz, kterou vede současný primátor Pavel Rödl (dříve ODS), dále pět komunistů a těsně i dva členové Pravé volby pro Plzeň. 

I přes ztrátu oproti minulým volbám považuje lídr ODS Martin Baxa výsledek v Plzni za velký úspěch. „Je to významné vítězství, protože Plzeň je jediným krajským městem v Česku, ve kterém ODS zvítězila.“ Strana podle něj v pondělí ustaví vyjednávací tým. Kromě KSČM nespecifikoval, s jakými stranami by ODS nešla do koalice. Velkou koalici s ČSSD Baxa nechtěl komentovat.

Ústí nad Labem: Také v Ústí nad Labem vyhráli v komunálních volbách sociální demokraté, kterým v zastupitelstvu připadlo 11 mandátů. Druhá ODS bude mít o dvě křesla méně. V souboji o účast v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu uspěla také KSČM s pěti zastupiteli. Stejný počet má i Sdružení zdraví sportu prosperity a TOP 09. Poslední dvě místa v zastupitelstvu obsadí Severočeši.cz. 

Lídr vítězné ČSSD Josef Macík uvedl, že se během nedělního dopoledne sejde povolební štáb strany, který volby zhodnotí a rozhodne, s kým se budou sociální demokraté pokoušet jednat o sestavení nějaké koalice. 

Liberec:  Pod Ještědem připravili voliči nemilé překvapení ODS, která tu po dlouhých letech nevyhrála. Nejvíc zastupitelů bude mít překvapivě Změna pro Liberec s devíti mandáty. Občanští demokraté získali zhruba o tři procenta méně hlasů a v zastupitelstvu obsadí osm křesel. Třetí ČSSD získala sedm zastupitelů. Pětiprocentní hranici překročilo ještě hnutí Liberec občanům se šesti mandáty. Po třech zastupitelích budou mít Věci veřejné, Unie pro sport a zdraví a komunisté. TOP 09 v Liberci nekandidovala, protože kvůli vnitřním sporům v místní organizaci strana všechny kandidáty před volbami odvolala.

Lídr vítězného uskupení, ekolog Jan Korytář, byl volebním výsledkem překvapen. „Na začátku volební kampaně byl takový výsledek spíš v oblasti snů, jak se ale volby blížily a já se potkával s lidmi na ulicích, ukazovalo se, jak podpora roste,“ podotkl Korytář. Ještě před uzavřením sčítání zahájil koaliční vyjednávání s ČSSD, hnutím Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví. Pokud se dohodnou, budou mít v zastupitelstvu 24 mandátů. 

České Budějovice: Na jihu Čech vyhrálo v krajské metropoli s velkou převahou hnutí Občané pro Budějovice, které vede bývalý primátor Juraj Thoma (dříve ODS). V zastupitelstvu tak bude mít 15 křesel, o pět víc, než druzí sociální demokraté. Výrazný propad zaznamenala ODS, která přišla o 15 zastupitelů, nově bude mít pouze osm mandátů. Komunisté získali šest křesel, stejně jako TOP 09. 

Thoma předpokládá, že se v nejbližších hodinách sejde se zástupci TOP 09. „Domluvili jsme se, že budeme o možné koalici na radnici vyjednávat společně,“ řekl lídr vítězného uskupení. Pokud by se oba subjekty na povolební spolupráci dohodly, tak budou mít dohromady 21 hlasů. To ovšem na většinu v 45členném zastupitelstvu nestačí. Zřejmě se tak budou chtít dohodnout i s ČSSD. „My i TOP 09 jsme se před volbami vymezili vůči KSČM a vůči současné podobě ODS. Z logiky věci tak zbývá jediný partner,“ řekl Thoma.

Hradec Králové: Komunální volby v Hradci Králové vyhrála ČSSD se ziskem osmi mandátů. Hrozivé ztráty utrpěli druzí občanští demokraté, když neobhájili 13 křesel, a v zastupitelstvu tak budou mít jen šest kandidátů. Pět zástupců bude mít na magistrátu Sdružení Alternativa (Hradecký demokratický klub) a také komunisté. TOP 09 získala čtyři křesla, stejně jako Volba pro město. Tři zastupitele bude mít Změna pro Hradec a dva společná koalice Doma v Hradci, složená ze zástupců SNK ED a lidovců.  

V čele hradecké kandidátky ČSSD stála poslankyně Hana Orgoníková, podle které chtějí sociální demokraté oslovit pro jednání o budoucí koalici TOP 09, Alternativu (Hradecký demokratický klub) a Změnu pro Hradec. Tato koalice by v 37členném zastupitelstvu měla většinu 20 hlasů. 

I přes výrazné ztráty by ale v čele města mohl stanout primátor za ODS. Zástupci strany už se totiž sešli s některými představiteli dalších uskupení a jednají o vzniku středopravé koalice. ODS se zřejmě bude pokoušet vytvořit koalici s Hradeckým demokratickým klubem, TOP 09, Volbou pro město a koalicí Doma v Hradci. V sedmatřicetičlenném zastupitelstvu by tato koalice měla 21 hlasů.    

Pardubice: Také ve městě perníku získala v komunálních volbách nejvíce hlasů ČSSD, která v zastupitelstvu obsadí 11 míst. Druhé skončilo Sdružení pro Pardubice s devíti křesly, občanští demokraté vyšlou na magistrát sedm kandidátů. Pět zástupců bude mít sdružení Pardubáci, které se zčásti vyčlenilo z dřívějšího Sdružení pro Pardubice. V zastupitelstvu usednou i čtyři komunisté a tři kandidáti TOP 09. Volební výsledek nestačil na mandát Koalici pro Pardubice, která tak v zastupitelstvu končí. 

Sociální demokraté jsou o budoucí koalici připraveni jednat se Sdružením pro Pardubice i ODS. Jednání chtějí vést tak, aby to výrazným způsobem nenarušilo jejich program, a uvidí, jak budou členové vyjednávacích týmů ostatních stran jejich požadavky akceptovat.

Jihlava: Na Vysočině v krajské metropoli těsně vyhrála ČSSD, která bude mít 11 zastupitelů. O jedno křeslo méně získala ODS, třetí komunisté obsadí sedm míst. Pětiprocentní hranici překročila také TOP 09 se čtyřmi mandáty, uskupení Krásná Jihlava získalo tři křesla a dva zastupitele budou mít lidovci.

Volební lídr sociálních demokratů Rudolf Chloupek pokládá výsledek voleb za jednoznačný úspěch ČSSD. „Budeme hledat partnery, nevylučujeme jednání se žádnou stranou, bude záležet na průběhu povolebních vyjednávání,“ řekl Chloupek bez dalších podrobností. První schůzky by se měly rozeběhnout dnes.

Brno: Do brněnského zastupitelstva se probojovali pouze zástupci těch stran, které sedí v Parlamentu v tomto, popřípadě minulém funkčním období. S poměrně slušným náskokem zvítězili sociální demokraté a budou mít 19 zastupitelů. ODS vyšle na magistrát 14 kandidátů, TOP 09 devět a lidovci šest. Do zastupitelstva se dostali ještě komunisté se čtyřmi mandáty a zelení se třemi.

Dosavadní primátor Roman Onderka ještě v sobotu večer oslovil pro koaliční vyjednávání občanské demokraty. ČSSD prý ale bude jednat se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly. Onderka znovu vyloučil případnou koalici s komunisty. Také ODS chce jednat se všemi „demokratickými stranami“. 

Zlín: Po Praze je Zlín druhým krajským městem, které ovládla TOP 09, tady v koalici s hnutím Starostové a nezávislí. V zastupitelstvu obsadí 11 křesel, což je o čtyři víc než nové uskupení M.O.R. – za Morální Očistu Radnice. Na třetím místě skončila ČSSD se sedmi mandáty. Výraznou ztrátu utrpěla ODS, která minulé volby vyhrála, v příštím zastupitelstvu ale bude mít jen šest kandidátů. Tři mandáty získali komunisté a také lidovci. Dva zastupitele pak budou mít Věci veřejné a také Zlínské hnutí nezávislých.

Radost z vítězství neskrýval lídr kandidátky TOP 09 a STAN Miroslav Adámek. „Čekali jsme tahle naše procenta. Nečekali jsme ale, že bude takový rozdíl s ostatními stranami. Začneme jednat se stranami Zlínské výzvy, protože těm jsme to slíbili. Další věci se ukážou během dalších dnů,“ naznačil Adámek. Zlínskou výzvu, tedy dohodu o zamezení vzniku velké koalice na zlínské radnici, podepsali zástupci hnutí Starostové a nezávislí, TOP 09, Strany práv občanů - Zemanovců, Strany zelených, Unie městských částí, z níž později vzniklo hnutí M.O.R., Zlínského hnutí nezávislých a Věcí veřejných.

Olomouc: Vítězná ČSSD bude mít v zastupitelstvu celkem 17 zástupců, o tři více než v minulém volebním období. Druhé ODS patří 14 mandátů, oproti dosavadnímu stavu si tak pohoršila o sedm křesel. TOP 09 bude zastupovat šest lidí. Komunisté získali stejně jako v minulých volbách pět křesel, lidovci tři, o jedno méně než v roce 2006.

„Samozřejmě náš volební výsledek mohl být lepší, ale určitě jsem s ním spokojený. Už na začátku volební kampaně jsem říkal, že vše nad 14 mandátů bude dobrý výsledek. Co se týče jednání o radniční koalici, budeme chtít jednat se všemi stranami, které uspěly, s výjimkou KSČM,“ uvedl lídr vítězné ČSSD Jiří Rozbořil. 

Variant budoucí koalice na olomoucké radnici je hned několik. Pohodlnou nadpoloviční většinu v zastupitelstvu může mít například ČSSD společně s ODS. Další reálnou možností je společná vláda ODS, TOP 09 a lidovců – tato koalice by měla ve 45členném zastupitelstvu většinu 23 hlasů.

Primátor Ostravy a lídr kandidátky ČSSD Petr Kajnar uvedl, že by osobně rád pokračoval v koaliční spolupráci s ODS. Připustil ale, že budou sociální demokraté jednat i s dalšími subjekty. „V pondělí se sejde nově zvolený poslanecký klub zastupitelů a také městský výkonný výbor. Ten ustanoví tým vyjednavačů,“ řekl Kajnar. ČSSD prý bude v rámci koalice rozhodně požadovat post primátora.

  • Výsledky komunálních voleb v Karlových Varech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202864.jpg
  • Výsledky komunálních voleb v Plzni autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202861.jpg
  • Výsledky komunálních voleb v Ústí nad Labem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202868.jpg
  • Výsledky komunálních voleb v Liberci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202862.jpg
  • Výsledky komunálních voleb v Českých Budějovicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202860.jpg
  • Výsledky komunálních voleb v Hradci Králové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202859.jpg
  • Výsledky komunálních voleb v Pardubicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202869.jpg
  • Výsledky komunálních voleb v Jihlavě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202867.jpg
  • Výsledky komunálních voleb v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202866.jpg
  • Výsledky komunálních voleb ve Zlíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202863.jpg
  • Výsledky komunálních voleb v Olomouci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202845.jpg
  • Výsledky komunálních voleb v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2029/202870.jpg