Klaus pro kácení - Havel pro divokou přírodu

Praha - Spor o budoucnost Šumavy se hrotí. Proti plánu kácet napadené stromy v prvních zónách parku ostře protestovaly v minulých dnech desítky nevládních a vědeckých organizací. Dnes vznikla platforma, která podporuje nové vedení parku. Do sporu o kůrovce se zapojili také současný prezident republiky Václav Klaus a bývalý prezident Václav Havel. Klaus se postavil za místní lesníky, starosty a hejtmany, kteří jsou pro kácení. Jeho předchůdce Havel se naopak připojil ke straně ochranářů. „Situaci, kdy v nejcennějších částech Národního parku Šumava mají určovat vývoj pily dřevorubců místo divoké přírody, považuji za skandální,“ uvedl Václav Havel.

Proti takovému názoru se sešikuje koalice organizací hájících těžbu. „Je tady celkem 12 organizací, které zastupují jak občany tak samosprávu,“ vysvětluje Jan Zahradník za sdružení Zachraňme Šumavu.

„Takové množství šumavských sdružení se dneska sešlo proto, aby podpořilo nového ředitele, proti kterému je vedena nebývalé ostrá a sprostá kampaň,“ myslí si Emil Kincl ze sdružení Otevřená Šumava.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Nová fronta pro kácení chce být opozicí vůči desítkám nevládních organizací, které se v pondělí spojily v boji proti výrazným zásahům na Šumavě.

„Nesouhlasíme jako vědci s plánem, který navrhuje doktor Stráský,“ říká Jakub Hruška, předseda bývalé vědecké sekce rady Národního parku.

Vyhraněný spor v současné době graduje podobně jako před dvanácti lety, kdy se aktivisté nakonec přivazovali ke stromům, aby šumavský prales ochránili.

Vydáno pod