Kauza pandurů sahá zřejmě i na Slovensko

Praha - Na schůzkách z podzimu 2007, kde se řešil nákup pandurů a kde si tehdejší poradce expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík měl říct o úplatky od šéfů zbrojovky Steyr, byl podle svědků i slovenský obchodník Miroslav Výboh. Ten je známý svými kontakty na slovenské politiky, hlavně ze strany Směr, kterou sponzoroval a během jejíž vlády se také dostal ke stamilionovým veřejným zakázkám. Jak vypověděl bývalý manažer Steyru Stephan Szücs, Výboh měl být prostředníkem - jasné ale není, co měl zprostředkovávat. Výboh je spojovaný i s nákupem obrněných vozidel Iveco. Informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny.

List dále uvádí, že to není poprvé, kdy se obchodník se zbraněmi Výboh objevuje při podezřelých nákupech pro českou armádu. Výboh měl totiž plnit roli spojky, jejímž úkolem bylo zajistit spolupráci slovenského ministerstva obrany při kontraktu na obrněná vozidla Iveco nebo při zvažovaném nákupu finských minometů.

Výboh se dobře zná se slovenským exministrem vnitra Robertem Kaliňákem i bývalým premiérem Robertem Ficem. Někdejší manažer Steyru Szücs ve výpovědi na policii také naznačil, že má Výboh blízko k Marku Dalíkovi. Výboh se ke své roli v kauze nevyjádřil.

Hospodářské noviny spekulují, že Výboh pomáhal Dalíkovi a také tehdejšímu náměstkovi ministra obrany Martinu Bartákovi, který jednání se Steyrem vedl, svými známostmi. Výboh se totiž mezi zbrojaři pohyboval v tu dobu už několik let, kdežto Barták byl na ministerstvu rok. Není navíc vyloučeno, že by se Slovensko mohlo k nákupu pandurů připojit a část vozidel odebrat.

Deník SME loni napsal, že poté, co strana Směr sestavila v roce 2006 vládu, se Výbohova společnost Willing dostala například k opravám ruských stíhaček MiG-29 za zhruba miliardu českých korun nebo k dodávce armádních přileb za 200 milionů.

Armáda prozatím převzala více než čtyři desítky obrněnců Pandur. Podle smlouvy by jich celkem měla dostat přes 100. Obrněnce jsou ve výzbroji dvou mechanizovaných praporů náležejících pod čtvrtou brigádu rychlého nasazení. Další vozidla slouží k výcviku vojáků a několik je jich nasazeno v zahraniční misi v Afghánistánu.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009. Cena byla podle médií neúměrně vysoká. Loni v létě začala policie nákup transportérů vyšetřovat kvůli podezření z korupce. Na možnou korupci při nákupu pandurů upozornila Mladá fronta Dnes (MfD) v polovině února, kdy zveřejnila tajně natočené rozhovory s bývalými manažery firmy Steyr. Na pořízených videozáznamech mluvili manažeři o zákulisních dohodách a provizích, které museli za dodávku transportérů přislíbit.