Česko už vyhostilo ukrajinské diplomaty jako odvetu

Praha – Česko už vyhostilo dva zástupce ukrajinského velvyslanectví, jde o reciproční odpověď na nedávné vypovězení dvou českých diplomatů z Kyjeva. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) už včera uvedl, že se tento krok chystá – podle něj ale Česko vyhostí ukrajinské diplomaty diskrétně a bez zbytečné publicity. Dnes ministr vyhoštění potvrdil, Česko prý v souvislosti s případem chystá i další kroky - ty ovšem Schwarzenberg odmítl komentovat. Toto prohlášení je ovšem v rozporu se stanoviskem Kyjeva, ukrajinské ministerstvo zahraničí totiž vyjádřilo naději, že je dnešním krokem konflikt ukončen.

Roznětkou nynější česko-ukrajinské roztržky byla kauza dvou pracovníků vojenské sekce českého zastupitelského úřadu v Kyjevě, které ukrajinská kontrarozvědka obvinila ze shromažďování utajovaných informací o ukrajinské zbrojní výrobě a vyhostila ze země.   

Česká strana ovšem incident chápe jako odvetu za politický azyl, který v Praze letos v lednu získal oponent nynější ukrajinské vlády, bývalý ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn. Tuto souvislost sice kyjevské ministerstvo zahraničí vehementně odmítá, komentáře ukrajinského tisku opírající se o názory místních diplomatů a právníků nicméně souvislost vyhoštění s azylem pro Danylyšyna jednoznačně potvrzují. 

Včerejší oznámení, že Česko také chystá vyhoštění diplomatů, následně Kyjev ostře odsoudil – jde prý o neadekvátní reakci. Kyjevské úřady tvrdí, že mají „vyčerpávající důkazy“ o „absolutně nepřijatelném jednání“ dvou českých důstojníků, kteří pod krytím diplomatické imunity prováděli špionáž. Ukrajinští diplomaté v Praze se podle nich naopak chovají zcela v souladu s vídeňskou konvencí o diplomatických vztazích. Schwarzenberg ovšem jen suše podotkl, že ještě v životě neviděl stát, který by reciproční vyhoštění diplomatů považoval za přiměřené.