Policie byla v Karibiku krok od zatčení „zloděje století“ Procházky

Praha - Mezi desítkou hledaných Čechů, kteří českým policistům „proklouzli“ kvůli hurikánu při akci v Dominikánské republice, byl podle deníku Právo i takzvaný zloděj století František Procházka. Muž před pěti lety ukradl 540 milionů korun z budovy bezpečnostní agentury G4S v Praze 3. „Díky této akci jsme získali detailní informace o pobytu hledaného Procházky,“ cituje Právo kriminalistu Milana Pospíška.

Na pátrání po Procházkovi, na kterého byl vydán český, evropský i mezinárodní zatykač, se podílel speciální policejní vyšetřovací tým přezdívaný „lovci lebek“. V létě 2010 se v tisku objevily informace, že možná pobývá na americkém kontinentu. Pátrali po něm také soukromí detektivové z Británie, které si najala pojišťovna. Přišli mimo jiné na to, že před krádeží hodně cestoval, absolvoval též výcvik přežití v Izraeli. Policie už dříve hovořila o Karibiku či Jižní Americe.

Pražský vrchní soud pravomocně poslal Procházku letos v dubnu na devět let do vězení. Na stejnou dobu odsoudil i jeho komplice Milana Čermáka. Oba muži musí zaplatit bezpečnostní agentuře i způsobenou škodu. Čermák se proti rozsudku dovolal k Nejvyššímu soudu.

Nyní sedmatřicetiletý Procházka pracoval v žižkovské pobočce G4S jako strážný. Přes půl miliardy korun vynesl v taškách z trezorové místnosti a donesl je na nakládací rampu. Tam již čekal Čermák v bílé dodávce s logem společnosti, která se na první pohled nijak nelišila od služebních vozidel firmy.

Procházka byl z krádeže peněz obviněn krátce poté, co jejich odcizení vyšlo najevo. Po události beze stopy zmizel. Čermáka zadržela policie v březnu 2008. Po obvinění ze spolupachatelství krádeže putoval do vazby, odkud se v září téhož roku dostal poté, co manželka složila desetimilionovou kauci. Letos 19. dubna ho policie zadržela. Prodal svůj dům a podle kriminalistů hrozilo, že by mohl utéct nebo se skrývat.