ROP Severozápad: Kušnierz půjde na pět let do vězní

Praha - Bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz půjde za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele na pět let do vězení. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud. Zmírnil tak prvoinstanční verdikt ústeckého krajského soudu, který mu uložil trest 7,5 roku. Potvrdil mu pak pokutu 750 000 korun a zákaz činnosti. Muž chtěl po žadatelích o evropské dotace minimálně 1,7 milionu. Jeho spoluobžalovaní, tři komplicové a tři žadatelé, dostali podmíněné tresty.

Kušnierz chtěl prostřednictvím tří kamarádů po žadatelích provize z přidělených dotací. Požadovali po nich minimálně 1,7 milionu korun a velkou část z toho skutečně převzali. Kušnierz od počátku jakoukoli vinu odmítal. U soudu potom naznačoval, že je obětí politického spiknutí: „Musím položit otevřeně otázku, zda celý případ nemá politický podtext.“ Další obžalovaný Václav Poláček potom řekl, že pokud se obžalovaní něčeho dopustili, šlo pouze o podvod.

Vrchní soud ale vše odmítl. Sice zmírnil Kušnierzovi trest z 7,5 roku od krajského soudu na 5 let, soudce Jiří Lněnička ale zdůraznil, že se jednalo o korupci. „Nelze dojít k jinému závěru než k tomu, že se jednalo o úplatek,“ řekl.

Další tři obžalovaní – Václav Poláček, Roman Švec a Ukrajinec Vladislav Hleba – dostali od odvolacího senátu tříleté podmíněné tresty se zkušební dobou pět let a třísettisícové pokuty. Prvoinstanční soud je chtěl potrestat pětiletými tresty vězení. Tři žadatelé o dotace dostali podmíněné tresty od jednoho roku do dvou let.

Policie prošetřovala přidělování dotací na tři projekty - rodinný hotel pod Třebouňským kopcem na Karlovarsku s dotací asi 12 milionů korun, chomutovský Penzion Villa Mannesman s nepřidělenou dotací 15 milionů a rekonstrukci fotbalového hřiště v Jirkově-Ervěnicích.

I kvůli Kušnierzově činnosti teď nedostává nikdo na severozápadě Čech evropské dotace. Jejich proplácení na regionální úrovni loni pozastavila ministerstva financí a místního rozvoje. „Čekáme v současné chvíli na dopis Evropské komise,“ řekla mluvčí Úřadu regionální rady Regionu soudržnosti Severozápad, který dotace rozděluje, Marcela Klíchová. Policie ovšem kromě Kušnierze později v souvislosti s rozdělováním dotací obvinila i jeho předchůdce a následníka v čele úřadu Petra Vráblíka a Pavla Markvarta.