Okamurův Úsvit začal sbírat podpisy pro registraci

Praha - Senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Tomio Okamura začal sbírat podpisy pro registraci svého politického hnutí. Pro registraci na ministerstvu vnitra bude Úsvit přímé demokracie, jak se Okamurovo hnutí jmenuje, potřebovat 1 000 podpisů. V Interview ČT24 senátor přiznal, že už jej podporují například poslanci Aleš Roztočil a Radim Fiala nebo ekonom Pavel Kohout. Hlavním cílem hnutí je prosadit změnu ústavy směrem k přímé demokracii.

Okamurův Úsvit chce do sněmovny kandidovat už v příštím roce. Se sběry podpisů hnutí začalo v pondělí. Senátor předpokládá, že potřebný počet získá během týdne až deseti dnů. Jako někdejší prezidentský kandidát má ale s ověřováním pravosti podpisů své zkušenosti – i proto chce raději přijít s podpisovou „rezervou“. „Chtěli bychom jich tam dát zhruba 1 500,“ upřesnil.

Už minulý týden získal Okamura prvního politického spojence – svůj odchod z TOP 09 avizoval poslanec Aleš Roztočil. Uznávaný gynekolog by měl hnutí vypracovat koncepci zdravotnické politiky. Podporu získal Úsvit přímé demokracie také od nezávislého poslance zvoleného za ODS Radima Fialy. Myslím, že těch zákonodárců, kteří zjistili, že potřebujeme zásadní změnu, je ještě více. Ale já nemám svolení k tomu, abych jmenoval jejich jména. Vše dám včas vědět, dodal Okamura.

Na pravidelných víkendových mítincích Okamura propaguje myšlenky osobní hmotné a trestní odpovědnosti politiků a soudců či švýcarský model přímé demokracie. Požaduje například snížení počtu poslanců na stejný počet, jako má horní komora, tedy 81. Kromě přímo volených prezidenta a Senátu by rád rozšířil tento způsob volby i na starosty, hejtmany a poslance. Politici by podle něho mohli být přímo odvolatelní na základě referenda, vyvolaného peticí s předepsaným počtem podpisů.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod